Около 11 хил. деца ще учат вероучение по желание през новата учебна година

Около 11 хил. деца ще учат вероучение по желание през новата учебна година

Общо 11 000 деца ще учат вероучение по желание през новата учебна година в българските държавни училища, съобщи Емил Велинов, директор на дирекция "Вероизповедание" в Министерския съвет пред БТА.

“Религията в училище дава знание за православната вяра, учение, история, приобщава към християнските ценности и морал“, посочи той.

Велинов отбеляза, че в цялата страна ще отворят врати и 81 неделни училища на Българската православна църква, сред които 18 за първи път. Освен религиозно обучение в тях се учат на иконопис, както и на църковна керамика. В неделното училище учениците получават не само знания за вярата, но стават и съпричастни към общността на вярващите, участват в църковния живот чрез тайнствата и така живеят във вярата, каза Велинов.


Неделни училища имат и енориите на Католическата църква и евангелските църкви, припомни той. По думите му много от тях са изключително успешни. Констатацията е валидна и за ромските квартали, добави той и посочи като добри примери "Столипиново" и "Факултета".

“Вероучението е приоритет както на правителството, така и на премиера Бойко Борисов, който поддържа напредъка на страната и развитието на образованието с християнски ценности и мироглед, заяви Емил Велинов.

Той уточни, че вече има готов учебник, изготвен от проф. Димитър Киров от Духовната академия. Учебникът е съобразен със съвременните изисквания.

Споделяне

Още от България