Около 150 души се събраха на антивоенен митинг в София

Около 150 души се събраха в събота на антивоенен митинг пред Народния театър в София, ден преди посещението на американския президент Джордж Буш. Протестът, организиран по инициатива на Български национален съвет за мир на проф. Велко Вълканов, се проведе под мотото “Да не допуснем участие на България във военни решения по света”.

Срамно е, че на този протест има толкова малко хора, заяви пред събралите се председателят на движение “Съпротива – 23 септември” Борис Боев. На демонстрацията присъстваха представители на арабски организации, както и участници в международната конференция за Георги Димитров. Сред тях беше председателят на антифашисткия съюз на Гърция Йоргос Мораситис, който призова мавзолеят на Димитров да се построи отново. По думите му от 50 години Гърция е жертва на американския империализъм.

На демонстрацията имаше представители на Комунистическата партия на Русия, на Българската комунистическа партия, Българския антифашистки съюз, анархисти, националисти като Боян Расате, там беше бившата председателка на ЦК на Комсомола Станка Шопова и др.

Борис Боев заяви, те като комунистическо движение не са против американския народ, а против “най-големия фашист и терорист” в света.

Преди да се съберат пред Народния театър и да поискат с декларация изтеглянето на българските войски от Ирак и Афганистан и закриване на американските бази в България, демонстрантите проведоха шествие по бул. “Витоша” и носеха голям червен трансапарант с надпис "Кажете НЕ на Буш и ДА на мира".

Споделяне

Още от България