Около 200 кг застрашени змиорки са хванати на летище София

Сн. Агенция "Митници"

Опит за митническа измама чрез нелегален износ на критично застрашен вид европейска змиорка Anguilla Anguilla е засечен на летище София, съобщиха от агенция "Митници".

На 15 февруари инспектори са спрели авиопратка за Малайзия, която е била с тегло 1010 кг.

90-те контейнера от стиропор, съдържащи милиони екземпляри, са били обявени в митническите документи като "шаран и толстолоб за зарибяване“.

При проверката се установява, че контейнерите в действителност съдържат 200 кг живи екземпляри, във фаза "млада змиорка" (кристална фаза), с приблизителна дължина 7 – 8 см.

За случая е информирана РИОСВ София, чийто експерти дават експресно експертно становище, потвърждаващо съмненията на митническите служители - че задържаните змиорки са от критично застрашения вид европейската змиорка (Anguilla Anguilla), защитен от Конвенцията за международната търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES).

По първоначални данни пратката е пристигнала от друга европейска държава и според маркировка на контейнерите е изпратена от фирма, която има разрешение за улов. Въпреки това контейнерите са били обявени с друг вид стока, което представлява митническо нарушение.

Бебетата-змиорки са транспортирани спешно със съдействието на "Зелени Балкани" към Спасителния център на Аквариума във Варна в опит да бъдат спасени, тъй като при опита за износ са били опаковани в неблагоприятни за вида условия.

Змиорките Anguilla Anguilla са с голяма търговска стойност, тъй като цената на малките змиорки на азиатските пазари достига до 2000 долара за килограм.

Случай със задържани змиорки от същия вид на Летище София имаше и в началото на 2015 г., когато митническите служители са задържали над 2 милиона екземпляра в същата фаза на развитие, пътуващи като чекиран багаж в осем контейнера от Мадрид за София.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?