Около една пета от туристите с Covid-19 в Гърция са дошли от България

Гърция налага нови забрани за пътуващите от нашата страна

Около една пета от туристите с Covid-19 в Гърция са дошли от България

Около 20 на сто от туристите в Гърция, оказали се заразени с коронавирус, са дошли от България, показва статистиката, представена от заместник-министъра за гражданска защита Никос Хардаляс и цитирана от в. "Катимерини".

Данните са за първите 19 дни след отварянето на границите на страната за туристи на 1 юли. От 1 до 19 юли в Гърция са влезли 918 032 души.

По-конкретно през летищата са преминали 620 652 души, 48 720 души са влезли през пристанищата и 248 660 през сухопътните граници.

В същото време броят на проверките за коронавирус възлиза на 127 900. От тях над 98 проверки са извършени на летища, 6199 на пристанищата и 23 497 на сухопътни граници.

Броят на потвърдените случаи на зараза сред влизащите в страната възлиза на 295, от които 105 са открити на летища, четири на пристанища и 186 на сухопътни граници. 53 от тези случаи са все още активни, 35 не са активни, останалите са се завърнали в страните си.

78% от внесените случаи идват от балкански страни (225 от 295). Най-много "вносни" случаи на вируса са дошли от Сърбия (78), България (63), Румъния (61), Албания (23) и САЩ (6).

"Казахме, че отваряме страната за туризъм безопасно, знаехме, че ще има случаи на внесена зараза, адаптираме действията си към епидемиологичните данни", заяви Никос Хардаляс.

От началото на епидемията в страната са регистрирани 4007 случая на коронавирус, като от тях активните са само 435. Починалите са 195.

Трийсет и шест са новите случаи на коронавирус бяха регистрирани в Гърция през последното денонощие, съобщи снощи "Катимерини". От новозаразените двама са установени при влизане в страната. Още три са случаите, внесени от чужбина, като те са регистрирани при доброволен тест.

Нови ограничения и забрани за влизане от България

В сряда през нощта Гърция спря пропускането на камиони през пункта "Капитан Петко войвода" - "Орменион". Тази забрана ще е в сила до 4 август.

В същото време се забранява преминаването и през пункта "Илинден"- Ексохи" за пътуващите в двете посоки, независимо от тяхното гражданство, съобщава българската гранична полиция, цитирана от БНТ. Забраната е валидна за всички видове превозни средства, включително и товарни автомобили. Влезе в сила от 00:00 часа днес и важи до 3 август.

Товарни автомобили ще могат да преминават само през "Кулата" - "Промахон", а на ГКПП "Маказа"- "Нимфея" - лекотоварни автомобили до 3.5 тона.

Разрешава се влизането на граждани в Гърция по т.нар. съществени причини (служебни, здравни, семейни) единствено през "Кулата" - "Промахон" и през "Маказа" - "Нимфеа". Пътуванията се доказват със съответните документи.

Влизането в Гърция за туристи е възможно само през"Кулата", но трябва да се предостави отрицателен резултат при направен РCR тест за коронавирус. Тестът трябва да е направен през последните 72 часа, преди пристигането в Гърция.

Документът трябва да е на английски език, да съдържа име и фамилия, номер на паспорт или лична карта.

До 31 август всички пътуващи към Гърция, независимо от тяхното гражданство, трябва да притежават QR код, чрез попълване на електронни формуляри за локализиране. Данните за контакт в Гърция се попълват най-късно предния ден преди пристигането в страната.

Споделяне

Още по темата

Още от България