Околовръстното на София се открива за рождения ден на премиера

Станция на метрото да се казва “обединена Европа” в чест на идването на Барозу

Продължението на южната дъга на околовръстния път на София от Симеоновско шосе до бизнес парка ще бъде открито на 13 юни, когато е рождения ден на премиера Бойко Борисов.

В края на април строителният министър Лиляна Павлова обяви, че отсечката от 2 км ще бъде открита на 10 юни, но явно строители и министри са решили да зарадват премиера Борисов за рождения му ден.

Изпълнителят на обекта е “ГБС Инфраструктурно строителство” пуска обекта предсрочно, който по график трябваше да бъде завършен през август. Обектът се изпълняваше със средства по оперативна програма “Регионално развитие” като стойността на договора е 44 млн. лв. с ДДС, а към края на април стана ясно, че ще има оскъпяване с още около 3 млн. лв.

За август, когато се очаква да пристигне председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, ще остане откриването на локалните платна на околовръстния път.

Пак в чест на пристигането на Барозу председателят на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет Малина Едрева предложи спирката на метрото при НДК да се казва “Обединена Европа”. Мотивът е, че по този начин изказваме благодарността си към ЕС за дадените средства за построяването на метрото.

Едрева предлага още спирката “Св. Неделя" да се преименува на “Сердика", а “Св. Наум" - на “Музей Земята и хората". Срещу това обаче се обявиха съветниците от БСП Калоян Паргов и от СДС Борислав Бориславов. Техните мотиви са, че имената на спирките трябва да бъдат географски топоними, за да може гражданите да се ориентират къде да слязат. Двамата предложиха двете метротрасета да бъдат наименувани “Обединена Европа” и “Виа диагонали” ( древното име на пътя свързваш Азия с Европа). Така комисията по образование и култура в Столичния общински съвет не стигна до решение и отложи гледането на точката за сряда.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?