Окончателно: Българите на ”Норман Атлантик” са седем и са спасени

Фериботът "Норман Атлантик"

Българските граждани, пътували на авариралия ферибот "Норман Атлантик", окончателно са седем души, а не 11, както беше съобщено в понеделник вечерта. Всички те са живи и няма опасност за живота им.

Седемте българи, чието спасяване е официално потвърдено от италианските власти, са Марио Мусавитски, Галин Хайтов, Красимир Естов, Радка Тодорова, Стаменка Аргирова, Вергил Доспатлиев и Асен Асенов. Министерството на външните работи съобщи, че Виолета Папарева и Димитър Дечев, които са фигурира в списъка на пътниците, не са се качили на борда. Двамата се намират в Гърция.

Пострадали при пожара са Галин Хайтов, който се намира в болницата в Бриндизи и ще бъде опериран заради счупване на ръката. След медицински преглед Марио Мусавитски е освободен в добро здраве.

Останалите българи се очаква да пристигнат във вторник в Бриндизи с кораба "Сан Джорджо". Българският консул от Рим ще им окаже съдействие.

В предоставените от италианските власти списъци с пасажерите не фигурират С. Божилова и П. Ненова, чиито имена присъстват в първоначално разпространения от Министерството на външните работи на Гърция списък.

До момента се съобщава за 10 загинали заради пожара на ферибота, а около 40 души се издирват. Не е изключено да бъдат намерени още жертви при огледа на товарното помещение. При мащабната спасителна операция е спасен живота на 427 души.

Все още не е ясен точният брой на качилите се, като се сверяват имената на спасените и първоначалните списъци. Вероятно на борда е имало и нелегални емигранти, тъй като 80 от евакуираните пасажери не фигурират в никакви списъци. Много от пътниците критикуват екипажа за лошата организация на евакуацията.

Фериботът "Норман Атлантик" е пуснат на вода през 2009 година. Той е изпълнявал курсове от гръцкото пристанище Патрас за италианското Анкона. Фериботът подаде сигнал за бедствие в неделя сутринта в близост до остров Корфу. После корабът бе теглен на буксир към италианското пристанище Бриндизи.

На борда е избухнал пожар, тръгнал от палубата с превозни средства. Огънят е подхранван от цистерните със зехтин, прикачени към ремаркетата на няколко камиона. В палубата е имало общо 125 товарни автомобила, 3 автобуса и 84 леки коли.

Евакуацията на пасажерите продължи много дълго заради бурното море, което не позволи да се използват лодките на "Норман Атлантик". Хората се извозваха от четири хеликоптера, които можеха да транспортират по двама души наведнъж.

Още не е установена причината за възникналия пожар. От гръцката служба за брегова охрана предположиха, че той е започнал в гаражния отсек. Според една от версиите огънят е тръгнал от искра от търкането на метални цистерни със зехтин с покрива на секцията за превозни средства. С наличието на много автоцистерни със зехтин се обяснява и дългото горене.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?