Оксфам: Спадът в цените на кафето принуждава много фермери да се насочат към наркотиците

Резкият спад в цените на кафето е принудил хиляди фермери по света да се насочат към други култури, включително и такива, от които се произвеждат наркотици, предупреди днес международната организация Оксфам, цитирана от Асошиейтед прес.

Силно зависимите от кафето икономики в Латинска Америка и Африка са на ръба на краха заради ниските цени на кафето и много фермери са се ориентирали към отглеждането на култури, от които се произвеждат наркотици.

Според Оксфам вината за ниските цени на кафето е на четирите големи компании за кафе - Крафт, Проктър енд Гембъл, Сара Лий и Нестле. По данни на Оксфам, 25 млн. фермери от целия свят са били засегнати от резкия спад в цените на кафето. Цените на кафето в реални измерения са по-ниски, отколкото са били през последните 100 години и тази култура бързо става нерентабилна, твърдят специалисти от Оксфам.

Привържениците на свободната търговия твърдят, че макар и да световното потребление на кафе да е останало сравнително стабилно от 1990 г. насам, производството рязко е нараснало, особено във Виетнам, който се е превърнал във втория по големина производител на кафе в света.

В същото време в Етиопия, известна като родина на кафето преди 3000 години, приходите от износ на кафе са спаднали от 70 на сто от експортните приходи на страната до едва 30 процента само в рамките на 5 години, като Етиопия е изгубила за този период 830 млн. долара от нереализирани експортни приходи.

В същото време приходите от един забранен в САЩ и редица европейски страни амфетамин, подобен на стимулант /наричан khat/, са се удвоили. Според Оксфам, ако тази тенденция продължи, той ще измести кафето като основна експортна стока на Етиопия в рамките на 10 години.

По БТА

Още от Бизнес