Олигархията и популизмът превземат политиката

Олигархията и популизмът напълно са завладели българското политическо пространство и в тази ситуация гражданите не могат да намерят своето представителство. До този извод достигнаха социолози и политолози в дискусия за политическата ситуация в страната след евровота, организирана от фондация “Фридрих Еберт”.   

По думите на политолога Огнян Минчев в момента многобройни политически брокери се комбинират за политика, която няма нищо общо с интересите на някоя сериозна обществена група. Те, според него, защитават единствено интересите на различни крила на олигархията.

“Върху базата на консолидираната в политическо отношение олигархия нямаме никаква антитеза на гражданска представителност”, добави той. Минчев добави, че в България не съществува проблем между лявата и дясната политика, а дали властта няма да бъде изцяло въвлечена в модел на олигархично управление.

Политологът Антоний Тодоров видя същият риск, но го дефинира като предимно проблем на местната власт. Според него политиката вече е изчезнала от местния вот и през октомври те ще са предимно проява на местната олигархия.

BSP Holding Co

Георги Карасимеонов директно определи най-голямата партия в тройната коалиция като “холдинг”, както я определи и примерът и неин лидер Сергей Станишев. “БСП, която политически формално се демократизира, реално все още не е направила прехода от холдинг към политическа партия на либералната демокрация”, коментира той.

Според него структурата и членската маса на БСП досега са ползвани като човешки материал за завоюване на власт в името на корпоративни интереси. Карасимеонов откри, че острите конфликти и сблъсъци около БСП са следствие на модела на приватизацията в България, който е създал паразитна и държавно-партийно протежирана икономическа класа. Тя била слята и с престъпния капитал.

Той защити опитите на Станишев да промени партията, но добави, че за това са необходими повече решителност и подмяна на кадрите.

Социологът от “ББСС Галъп” Живко Георгиев уподоби ситуацията при социалистите с тази от времето на краха на правителството “Виденов”. По думите му проблемът идва не само загубата на част от електората, а че симпатизантите на БСП не се чувстват представени в политиката.

Нестабилна политическа система

В контекста на превземането на публичното пространство от “олигарсите”, политолозите отчетоха, че политическата система в България става все по-нестабилна и непредвидима. Карасимеонов отчете, че последните избори и ниската избирателна активност дават представителство на екстремистки партии и тенденции като ГЕРБ и "Атака".

“Когато популизмът взима връх, тогава политическият процес се превръща в люшкане между леви и десни популисти”, добави той.

Антоний Тодоров обясни факта, че по-малко от 30 процента от гражданите излязоха да гласуват, с продължаващото отдръпване от политиката и разделение между граждани и елит. Той предупреди, че риск за политическата система от противопоставянето на българи и турци е равен на олигархиризирането на политическия процес.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?