Омбудсманът дава на съд задължителното висше образование на кметовете

Омбудсманът дава на съд задължителното висше образование на кметовете

Националният омбудсман Гиньо Ганев съобщи в понеделник, че ще атакува пред Конституционния съд (КС) нормата в Закона за местното управление и местната администрация (ЗМСМА), която задължава кметовете на общини и райони да имат висше образование.

Според него това е нарушение на основния закон, който въвежда правото на всички български граждани над 18 години да бъдат избирани за ръководни постове в местната власт.

С промени в ЗМСМА от август 2006 година бе въведено изискване кметовете да притежават минимум образователна степен "бакалавър". Според обществения защитник липсата на определена образователна степен не може да бъде пречка за кандидатиране за пряко избираема длъжност.

“Друг е въпросът със заемането на назначаеми длъжности в системата на администрацията, които не са пряк израз на народния суверенитет”, заяви още Ганев. По думите му поста “кмет на район” също не може да се смята за административна длъжност и въвеждането на ценз за тях също е недопустимо от конституционна гледна точка.

"Един кмет може да бъде неграмотен, но добър", даде пример Ганев.

В същото време главният секретар на обществения защитник Борислав Цеков добави, че от институцията очакват Конституционният съд да се произнесе по казуса "максимално отдалечено от датата на местните избори, за да не ги затруднява".

До този момент омбудсманът отправи жалби до КС за Закона за енергетиката, която вече беше отхвърлена, за ДДС върху адвокатските услуги и за Административно-процесуалния кодекс.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?