Омбудсманът иска изпитите след 4 и 10 клас да бъдат отменени

Диана Ковачева се мотивира с дефицитите в онлайн обучението

Снимка: Архив

Омбудсманът Диана Ковачева отново поиска в неделя изпитите след 4 и 10 клас да бъдат отменени. Само ден по-рано образователният министър Красимир Вълчев обяви, че не смята да предприема подобна стъпка.

"При условие че матурите след 4 и 10 клас не са с кой знае какви последици за децата, може би е по-добре те да бъдат отменени. Добре е министерството да реши и да се вслуша и в децата, и в родителите и тази година да не ги излагат на излишен риск", коментира пред БНР Диана Ковачева. Наскоро тя изпрати препоръка до Красимир Вълчев с настояване да бъдат отменени националните външни оценявания в 4-ти и 10-и клас през настоящата учебна година.

Ковачева поясни, че е станало ясно колко дефицити има в онлайн обучението и колко трудно е усвояването на учебния материал от дистанция.

"Има доста дефицити... В рамките на онлайн обучението намалява силно мотивацията на децата да участват в часовете", посочи омбудсманът.

Тя коментира и дискусионния законопроект за домашното насилие.

"Има случаи, в които и хора с увреждане, и деца, и възрастни стават жертви, не са само жени... В момента са инкриминирани всички форми на насилие - и психическото, и икономическото, но е трудно да бъдат дефинирани този вид престъпления. Важно е промените в закона да съдържат механизми за забрана на допускане на злоупотреби с право. Трябва да бъде балансиран закон, който да даде възможност да бъдат наказвани ефективно извършителите и да бъдат защитени жертвите, да не се допуска злоупотреба с права", посочи Диана Ковачева.

Омбудсманът коментира и темата за изборите.

"По отношение на българите в чужбина виждам, че има движение от страна на дипломатическите представителства. Остава отворен въпросът по отношение на карантинираните хора. Има неясноти по редица въпроси", каза Ковачева.

Споделяне

Още по темата

Още от България