ООН: Ако САЩ не свият разходите, ще се стигне до световен икономически шок

САЩ не могат да разчитат само на спадащия долар за овладяване на нарастващия им търговски дефицит, а трябва да съкратят и правителствените разходи и да спестяват повече, иначе рискуват да предизвикат опасен шок на световната икономика, се посочва в доклад на ООН за световните икономически перспективи, цитиран от Ройтерс във вторник.

Без подобни стъпки, световната икономика може да преживее внезапен и негативен шок, смятат икономистите от ООН.

На теория слабият долар прави американските стоки по-евтини в чужбина и съответно оскъпява внасяните в САЩ изделия, което е от полза за икономиката на страната. През 2004 г. доларът поевтиня спрямо останалите основни валути за трета поредна година, като достигна исторически минимум спрямо еврото.

Някои икономисти твърдят, че администрацията на Буш разчита на спадащия долар да промени неблагоприятните резултати на страната в търговията, като стимулира растежа на икономиката.

Нарастващият търговски дефицит на САЩ през миналата година бе балансиран от търговските излишъци на развиващите се азиатски страни, Япония и ЕС, затова ефектът му върху световната икономика бе малък, посочват икономистите.

Авторите на доклада отбелязват, че ще бъде необходимо съкращаване на федералните разходи, за да се намали бюджетният дефицит, както и да се насърчат повече спестявания от страна на американските граждани.

В момента бюджетният дефицит на САЩ се финансира предимно от чуждестранните инвеститори, които заемат пари на Вашингтон, като купуват американски правителствени облигации. Ако разходите намалеят и американците спестяват повече, САЩ могат да разчитат в по-малка степен на тези инвеститори.

В доклада на ООН се прогнозира 3,25% икономически растеж в света през 2005 г., като основните фактори, които ще влияят на растежа, ще бъдат високите цени на петрола и действията на централните банки в САЩ, Китай и други части на света за повишаване на лихвите, за да се контролира инфлацията.

Споделяне

Още от Бизнес