ООН обвинява британските политици в насърчаване на расовата омраза

ООН обвинява британските политици в насърчаване на расовата омраза

Британските политици носят пряка отговорност за нарастването на броя на престъпленията на расистка основа след Брекзит. Това сочи докладът на Комисията за премахване на дискриминацията на расова основа към ООН, цитиран от БНР.

"Разколническата, антиимигрантска и ксенофобска реторика на британските политици по време на референдума за излизане на страната от Европейския съюз е допринесла за насърчаването на престъпленията на расистка основа", се казва в експертния документ.

В доклада се допълва, че видни политически фигури не са осъдили расистките обиди по време на кампания и са създали благодатна основа за публична проява на расистки предразсъдъци.

Във Великобритания беше регистрирано рязко покачване на престъпленията на раситка основа около референдума на 23 юни. Само ден след него са докладвани 289 инцидента в страната. Комисията на ООН отбелязва още, че на голяма част от сигналите не е обърнато никакво внимание и почти никой не е наказан.

Авторите на доклада посочват, че са сериозно загрижени от негативното публично представяне на образа на етническите малцинства, имигрантите и търсещите политическо убежище на Острова, включително и от медиите.

Докладът призовава британските политици да бъдат по-активни в осъждането на такива прояви и да налагат по-стриктни наказания на онези, които насаждат расистка омраза.

Споделяне

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?