Опасност от нова ескалация на политическата криза в Украйна

Има опасност да се провали компромисът, който може да изведе Украйна от конституционния хаос, предаде в четвъртък ДПА, цитирана от БТА.

Заради опасността от нова ескалация на политическата криза президентът Виктор Юшченко съкрати с един ден престоя си в Хърватия и се връща вечерта в Киев.

Предполага се,  че решението му е било взето, след като късно вечерта в сряда стана ясно, че парламентът ще приключи заседанието, без да е приел нито един от законите, свързани с произвеждането през септември на предсрочни избори, отбелязват агенциите.

Договорката за предсрочния вот бе постигната миналата седмица между Юшченко и премиера Виктор Янукович, представител на управляващото мнозинство.

За да има предсрочни избори, депутатите трябваше вчера да променят избирателния закон, да одобрят закони, необходими за влизането на Украйна в Световната търговска организация и да отстранят от поста главния прокурор, заради когото за пореден път се усложни политическата криза. До късно снощи Върховната рада не успя да вземе нито едно от очакваните решения. Тази сутрин депутатите подновиха заседанието си.

Председателят на парламента Александър Мороз, също участвал в постигането на споразумение за предсрочни избори, обаче категорично отказа да постави на гласуване предложените промени в бюджета. С този си позиция той торпилира едно от главните условия за компромиса: предсрочни избори на 30 септември. Ако бюджетът не бъде променен, пари за избори няма да има.

Президентът Юшченко, който е на посещение в Хърватия, реши да се върне още днес в Киев. В петък той няма да участва в работата на украинско-хърватския форум, както бе предвидено.

Споделяне

Още от Свят