Опасността от война в Ирак създава трудности за американската икономика

Американският министър на финансите Джон Сноу призна вчера, че опасността от война в Ирак създава редица трудности за американската икономика, предаде Ройтерс. Това води до ограничаване на разходите, поражда несигурност в бизнес средите, предизвиква поскъпване на енергията.

Разрешаването на геополитическите проблеми е единственото и най-важно нещо, което може да стимулира икономиката, каза Сноу по време на съвместната си изява по телевизионния канал Си Ен Би Си с министъра на търговията на САЩ Дон Еванс.

В същото време министърът на финансите на САЩ каза, че американското правителство ще похарчи толкова пари, колкото е необходимо, за да спечели война в Ирак, съобщи Франс прес.

Джон Сноу не потвърди информацията във вчерашното вечерно електронно издание на Уолстрийт Джърнал, че президентската администрация в САЩ се готви да поиска от Конгреса разрешение за допълнителни разходи в размер до 95 млрд. долара за финансиране на евентуална война в Ирак и за борба с тероризма.

Според вестника, в тази сума се включва финансовата помощ за Турция и други съзюзнически държави, които ще бъдат засегнати от войната в Ирак.

Лидерът на републиканското мнозинство в Камарата на редставителите на Конгреса на САЩ Том Дилей вчера разкритикува необичайно остро председателя на Управителния съвет на Управлението за федерален резерв на САЩ Алън Грийнспън, съобщи Франс прес.

Председателят на резерва не разбира цялостното състояние на американската икономика и се занимава само с лихвите и инфлацията, каза Дилей. Според него централният банкер заема погрешна позиция по предложените от президента Буш данъчни съкращения.

В началото на февруари Алън Грийнспън разкритикува плана на президента Буш за данъчни съкращения в размер на близо 700 млрд. долара за 10 години. Той определи като "преждевременно" приемането на подобни мерки, тъй като според него икономиката ще се възстанови сама веднага, щом изчезне породената от иракската криза несигурност.

Освен това, тогава Грийнспън отправи предупреждение за очакваното нарастване на бюджетния дефицит.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?