Опозицията: БСП и ДПС си осигуряват комфорт, като ограничават правото на протест

Одобреният от кабинета проектозакон за събранията, митингите и манифестациите ограничава правото на публичен протест, което е гарантирано от конституцията и от Европейската конвенция за защита правата на човека. Това се казва в протестна декларация на Националния съвет на СДС, разпространена във вторник.

Повод за нея са текстовете от проекта, според които се забраняват протести и други граждански прояви в района на Народното събрание, президентството, Министерския съвет, в близост до военни и други обекти, свързани с националната сигурност, до съдебни палати и други сгради на органите на съдебната власт, на МО и на МВР, лечебни заведения и затвори. От проекта става ясно, че протестите ще бъдат разрешени само в градинки, на полянки, по малки улички, в гората или на подобни "безопасни места".

СДС смята, че законът е "настоятелен опит на тройната коалиция да си осигури управленски комфорт и да заглуши основателното недоволство на българските граждани".

Лидерът на СДС Мартин Димитров каза още, че "следващата им крачка е да забранят опозиционните партии".

В понеделник студентски организации обявиха, че ще сезират европейските институции, ако парламентът одобри новия закон за събранията. От Сдружението за развитие и обществен контрол на студентските общежития организират протест в сряда пред Народното събрание заради регламента. Планирани са демонстрации и във Варна.

По същото време в социалната мрежа "фейсбук" бе разпространен призив сред симпатизантите на коалицията СДС – ДСБ за протестен митинг на гражданството срещу проваленото управление на тройната коалиция. Протестът е насрочен по обед между 12 и 13 часа в сряда на площад "Народно събрание".

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?