Опозицията недоволна от стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества

Икономическата комисия на парламента прие стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества с гласовете на мнозинството от НДСВ и ДПС.

Депутатите от опозицията изразиха недоволство от липсата на конкретика в нея и от пожелателните изисквания към инвеститорите, съобщава БТА. Стратегията предвижда седемте електроразпределителни дружества, групирани в три пакета, да бъдат приватизирани едновременно.

Според депутатите от Коалиция за България и ОДС в документа не е посочено какви са предимствата и недостатъците от този подход, както и какви биха били предимствата и недостатъците, ако трите пакета се продават последователно, а не наведнъж. Зад това становище застана и от депутатът от НИЕ Димитър Стефанов.

Според Иван Иванов от ОДС в стратегията липсва раздел за значението на електроразпределителните дружества за българската икономика, както и социален раздел. В момента в седемте дружества работят 12 000 души, а стратегията многократно е била обсъждана с всички синдикати в страната, каза министърът на енергетиката Милко Ковачев.
Румен Овчаров от Коалиция за България каза, че документът трудно може да се нарече стратегия. Според него изискванията към инвеститорите за кредитен рейтинг, без да е посочен какъв, за опит на либерализиран пазар и да отговарят на определени условия, без да са споменати, са само пожелания.

Изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Илия Василев уточни, че в процедурата могат да участват компании, регистрирани извън територията на България, но към тях ще бъде отправено задължителното изискване за доказване на акционерите, както и на дяловете, които всеки от тях притежава.

Споделяне

Още от Бизнес