Опозицията спечели изборите във Финландия

Бъдещият премиер се надява да постигне със страната си икономическия успех, направил го милионер

Юха Сипиле, ЕПА/БГНЕС

Опозиционната партия Финландски център (ФЦ) е победител на парламентарните избори, които се проведоха в неделя, но няма да може да управлява самостоятелно. На второ място е друга опозиционна партия - десните евроскептици инландците".

Финландците гласуваха наказателно за управляващите досега партии след години на икономическа криза. ФЦ печели 21.2 процента от гласовете или 49 депутатски
мандата в 200-членния парламент, ИФ – 18.2 процента от гласовете и 38 мандата.

Консерваторите получават 37 депутатски места и социалдемократите - 34. Избирателната активност е 70 процента. Очаква се окончателните резултати да бъдат оповестени официално към средата на седмицата.

Лидерът на ФЦ - 53-годишният Юха Сипиле ще започне преговори за съставяне на управляваща коалиция с Истинските финландци, които са против европейската интеграция и финансовата помощ за Гърция. Сипиле няма да получи мандат за съставяне на правителство преди официалното обявяване на резултатите.

Започват преговори за правителство

Преговорите за съставяне на коалиция ще продължат няколко седмици. Сипиле отказа снощи да съобщи с кого се готви да управлява.

"Преди всичко трябва да получим доверие, а след това ще говорим за правителствената програма", каза той пред АФП.

Лидерът на инландците" Тимо Сойни заяви, че партията е готова да участва в коалиционно правителство, ръководено от центристите.

"Тук сме, за да останем", заяви Сойни на пресконференция късно снощи.

Преди четири години ИФ отказа да влезе в правителството с Националната коалиционна партия и социалдемократите заради разногласия по въпроса за помощта за Португалия.

Социолозите прогнозираха вчерашната победа на центристите, но не предвидиха, че ИФ ще има по-добър резултат от този на консерваторите и социалдемократите, които претърпяха сериозно поражение.

Кой е Сипиле

Франс през коментира, че 53-годишният Юха Сипиле се надява да постигне в страната си същия икономически успех, който го превърна в милионер.

Не особено известен до началото на кампанията за вчерашните парламентарни избори, той спечели избирателите с взискателното си изражение и волунтаристична риторика.

Неговата партия "Финландски център" (ФЦ), излъчила досега 12 премиери на страната, беше начело в допитванията от самото начало.

Характерът на Сипиле - лаконичен в изказа си действен човек - контрастира с този на досегашния министър председател Александер Стуб, който е толкова комуникативен, че някои избиратели го намират за повърхностен.

Сипиле спечели първия си депутатски мандат при поражението на ФЦ през 2011 г. Година по-късно той пое ръководството на партията, въплъщавайки обещанието за нейното обновяване. Произхождащ от селската северозападна част на страната, Сипиле си е създал множество полезни връзки през предприемаческата си кариера. Постигнатото от него внушава естествено доверие в страна, където едно поколение преуспели бизнесмени превърна технологиите във водещ отрасъл през 90-те години на миналия век, преди сегашната криза.

Блестящата му кариера в частния сектор беше козът, на който той заложи, за да осигури своето издигане. Човек с инженерно образование, той ръководеше компания Солитра (Solitra) - производител на компоненти за мобилни комуникации мрежи, която продал през 1996 г. за 12 милиона евро според печата.

След това Сипиле се ориентира към финансовия сектор и биоенергиите.

"Имам богат опит в управлението на предприятия и в това да ги карам да извършват големи промени", подчерта Сипиле в интервю за обществената телевизия "Юле". Смятам, че същите правила важат в политиката, трябва да имате ясно виждане за бъдещето и ясни цели, допълни той.

Без идеология

Сипиле изглежда необременен от идеология, което може да е предимство. Във Финландия раздробеността на политическото представителство налага да се управлява чрез компромиси както с традиционни партньори, така и с формации с твърде различаващи се позиции.

За финландците Сипиле е лицето на решимостта:

"Когато се захващам с нещо, го довеждам докрай", заяви той на един митинг.

Партия "Финландски център" обещава за 10 години в страната да бъдат разкрити 200 000 работни места, да се намали данъчното бреме и да ограничи бюрокрацията. Формацията обещава по-конкретно да се закрият стотици хиляди щата в държавнаната администрация, смятани за излишни, главно чрез пенсиониране.

Във външнополитически план Сипиле е против влизането на Финландия в НАТО и предпочита Хелзинки да задълбочи военното си сътрудничеството с Швеция. За разлика от една фракция в своята партия, той не е евроскептик.

Сипиле - съпруг и баща на пет деца, ревностен лутеранец - преживя огромна травма със смъртта на най-малкото си дете през февруари. Самият той получи белодробна емболия през 2013 и 2014 г.

Една от компаниите на Сипиле построи в северно финландско градче пилотна електроцентрала, използваща гориво от дървени стърготини, която захранва цял жилищен блок, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Той приспособи пикап "Шевролет" да върви също с гориво от дървени стърготини и построи къща за семейството си само за три месеца.

Сипиле е член на "Слово на мира" - част от движение за лутеранско възраждане, което обяснява донякъде подкрепата, на която се радва сред консервативните избиратели в селските райони, представляващи основата на неговата партия.

Споделяне

Още от Свят