Опозицията срещу новите поправки в НК за купуването на гласове

Опозицията срещу новите поправки в НК за купуването на гласове

Парламентарната опозиция заяви, че няма да подкрепи поправката в Наказателния кодекс (НК), внесена от депутати от БСП във връзка с купуването на гласове. Това се разбра  в сряда по време на тричасовите дебати, когато опозицията каза, че “БСП и ДПС са главните брокери при купуването на вота”.

Вносителите от левицата предлагат организаторите и лицата, които са дали и приели облаги по време на избори, да не бъдат наказвани, ако свидетелстват за доказване на купуването на гласове. Последната поправка в НК, приета малко преди местния вот през октомври, криминализира случаите на купуване на гласове.

“След последните избори, на които нагло и демонстративно се търгуваше, прокуратурата не беше сезирана в достатъчно случаи, така че промените да имат ефект”, аргументира предложението си шефът на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков. “Когато прокуратурата каза, че няма възможност да действа служебно, че трябва да бъде сезирана от лицето, чието право е накърнено, широката публика започна да коментира и да се вайка как така Народното събрание е приело този текст”, каза Миков.

Опозицията поиска мнозинството да си признае, че усилията на държавата да се справи с явлението, са били неефективни.

“Оттук нататък всякакви поправки в НК в тази посока ще бъдат само един смокинов лист, който ще трябва да прикрие това, че парламентът и институциите в България нямат воля да се преборят с този процес”, коментира Иван Сотиров от ОДС.

Павел Шопов ("Атака") посочи, че промените в НК, направени преди изборите по предложение на неговата парламентарна група, са действащи и няма нужда от нови изменения. Като недостатък той посочи, че срокът на наказание за случаите на политическо брокерство е намален.

Предложените от левицата промени в НК са "опит със сироп за кашлица да се притъпят симптомите на много сериозно заболяване, което обществото ни констатира", коментира лидерът на ДСБ Иван Костов.

Според него, БСП трябва да си даде сметка, че е допуснала сериозни нарушения при организирането на изборния процес. Толкова дела, оспорващи изборните резултати, никога не е имало, посочи той.

Костов предложи да се създаде работна група от всички парламентарни групи, които да изработят единен избирателен кодекс, да се прецизират и предложат и изменения в НК.

Михаил Миков репликира, че с промените нямат претенцията да решат всички проблеми на демокрацията. Искаме да се даде възможност законът да се прилага, посочи той.

Покажете, че не само на думи, а и в конкретните си действия искате да се борите срещу покупко-продажбата на гласове, иначе оставам с впечатлението, че търсите алиби да не се стигне до наказуемост на тези действия, заяви Ангел Найденов (БСП).

От ДСБ заявиха, че ще внесат предложение да се криминализира гласуването с чужди карти в парламента.

Гласуването на промените в НК ще бъде в четвъртък.

Споделяне

Още от България