Опозицията внесе вот на недоверие към правителството

Опозицията внесе вот на недоверие към правителството

Представители на опозицията внесоха в парламента в сряда сутринта искане за вот на недоверие към правителството на Сергей Станишев. Искането е подписано от 55 депутати от парламентарните групи на ОДС, ДСБ, БНС, Атака и независими.

Опозицията предлага да се гласува вот на недоверие на правителството за провеждана от него политика в здравеопазването.

В мотивите към искането се казва, че здравеопазването е в дълбока криза – 92% от гражданите са крайно недоволни от качеството на здравната система, медиците готвят национална стачка, всеки ден има протести на пациентските организации. Критично намалява броят на медицинските сестри, които напускат страната заради лошото заплащане, се казва в мотивите.

Опозицията напомня, че за втора поредна година здравеопазването е в челните позиции на сферите с най-висока корупция. Сметната палата показа, че Министерството на здравеопазването харчи безконтролно пари за скъпоструващи лекарства, като така се създават условия за злоупотреби, пише още в мотивите.

От опозицията припомнят, че все още бюджетът на Здравната каса е атакуван пред Конституционния съд, че още не е подписан Националният рамков договор, че има правен и нормативен хаос заради непрекъсната промяна в законите.

На фона на тази картина премиерът отказва да дискутира проблемите на здравеопазването в парламента, въпреки няколкото отправени покани, се казва още в мотивите към документа.  

Според правилника на парламента до една седмица трябва да бъде определен ден за дебати по искания вот. Гласуването се извършва 24 часа след края на дебата.

Това е вторият вот на недоверие към правителството на Сергей Станишев. Преди внасянето му ОДС искаше вотът да бъде по четири теми, а ДСБ – само за здравеопазването. Надделя виждането да се иска вот само за една тема, защото по правилник в следващите 6 месеца не се допуска внасяне на вот по същата тема, но няма ограничение да бъде поискан по друга тема.

От опозицията нямат илюзии, че вотът ще мине, но чрез него се надяват да се разгърне отлаганата дискусия за състоянието на здравеопазването и да се набележат мерки за подобряването му.

След внасянето на вота депутатът от Коалиция за България Тодор Кумчев, който е зам.-председател на здравната комисия, заяви пред журналисти, че левицата е очаквала да бъде внесен такъв вот. “Очаквахме го, защото напрежението в последно време, инспирирано от определени кръгове, като Лекарския съюз, доведе до протести, организирани и заплащани от тях”, каза Кумчев.

Според депутата в системата на здравеопазването има монопол. “Има една национална здравно-осигурителна каса, едни съсловни организации, от които зависи финансовата рамка. Оттам идват и деформациите. Ако няма монопол в системата, ще бъде съвсем различно”, посочи Кумчев.

Според него няма да има изненади при гласуването. Той е скептичен и че ако се смени министърът на здравеопазването, ще се решат здравните проблеми.

“Трябва да признаем правото на опозицията, което има, за внасяне на вот на недоверие във връзка със здравната политика на правителството, заяви от своя страна председателят на здравната комисия Хасан Адемов от ДПС. “Ние смятаме, че с внасянето на този вот се създават условия за разгръщане на сериозна дискусия и се надявам, че в резултат на нея ще излезем с конкретни решения”, каза още Адемов.

Внасянето вота на недоверие е една нормална и обичайна демократична процедура, още повече, ако е вотът е внесен от представители на опозицията, каза депутатът от НДСВ Христина Христова.

“Мисля, че този вот ще мобилизира правителството, за да изложи това, което е направило, и да защити позицията, че ако има проблеми, то те ще бъдат решени”, каза още Христова.

На въпрос дали има вероятност част от НДСВ да подкрепи вота на недоверие, Христова заяви, че партията ѝ е коректен коалиционен партньор и ще се съобрази с решението на съвета на коалицията.

Споделяне

Още от България