Определени са пет зони за улов на рапани по Черноморието ни

Определени са пет зони за улов на рапани по Черноморието ни

Пет зони за улов на рапани по българското Черноморско крайбрежие бяха определени на среща във Варна в сряда между изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Драгомир Господинов и браншови организации.

 

Обособени са три зони в северната част на Черно море и две - в южната. Териториите са в Балчишкия залив - на отстояние 4 мили, пред Варна на 8 мили от брега, пред Бяла – на 5 мили, под Емине, която попада в 3-милната зона, и последната зона е пред Маслен нос и Ахтопол и е в 3-милната зона.

 

При определянето на зоните под внимание е взето да не се нарушава екологичното равновесие по брега на Черно море, да не се нарушават зоните, които влизат в Натура 2000, както и да не се нарушава размножаването на рибата, посочиха от агенцията.

 

В определените зони ще се извършва улов на рапани до изчерпване на ресурса, след което ще се определят нови зони. Според Института по рибни ресурси поне година, година и половина може да се трали в тези зони. След това ще се отворят нови “водни прозорци” за улов на рапани.

 

Определените зони за рапоноулов и техните координати ще се включат в Системата за наблюдение на риболовните кораби и от Центъра за наблюдение във Варна ще осъществяват контрол дали тези зони се спазват от рибарите или не, заяви Господинов.

 

Хванатите с мрежи за рапани извън тези територии ще се глобяват от 3 до 5 хил. лв., съгласно Закона за рибарството и аквакултурите. Вече се прилага и точкова система за нарушения, извършени от рибарите, припомни шефът на ИАРА. Точките са с натрупване и когато един рибар събере над 70 точки от нарушения ще му се отнема разрешителното за стопански риболов за период от 1 година, а при събрани 90 точки, разрешителното за риболов ще се отнема окончателно.

 

Специално за улов на рапани извън определените зони, рибарите ще се наказват с от 8 до 10 точки.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?