Оптимизмът на САЩ отново е подложен на изпитание

Часове след смъртта на четирима американски граждани вчера, които бяха извлечени от автомобила им и обезобразени във Фалуджа, американски генерал отново излезе пред репортери в Багдад с премерената самоувереност, характерна за всекидневните брифинги за военното положение в Ирак.

"Въпреки увеличаването на местните акции, като цяло районът на операции остава относително стабилен с малък ефект върху способността на коалицията да продължава да управлява и възстановява жизненоважните услуги", каза бригаден генерал Марк Кимит, на 51 години, бивш десантчик, който е главен говорител на американското военно командване.

След близо година размирици командването заедно с гражданската администрация, начело с Пол Бремър, продължава упорито да бъде положително настроена.

Успоредно с увереността обаче има сигнали, че американските генерали не са така убедени, както само преди няколко седмици, че са осъществили поврат в конфликта. Нито пък кадрите от Фалуджа вчера, показващи как иракчани се гаврят с телата на американци под окуражителните викове на тълпата, се вписват в теорията на американското командване, че ислямски екстремисти, включително чужденци, а не иракски привърженици на Саддам Хюсеин, стоят зад терористичните атаки. Фалуджа на 30 км западно от Багдад е центърът на подкрепата за сваления диктатор и е начело на по-голямата война.

Дълбоката омраза към американците, която се отприщи вчера, показва, че градът си е същият врящ казан, какъвто беше на 9 април при падането на Багдад. Две седмици след свалянето на Саддам Хюсеин, американски войници, които бяха превърнали местно училище в своя база, откриха огън по разгневена тълпа и убиха 17 иракчани, след като по училището бе стреляно. Това предизвика вълна от атаки, които в средата на лятото вече бяха погълнали целия "Сунитски триъгълник" - стратегическа област от десетки квадратни мили в Централен Ирак на север, юг и запад от Багдад.

През февруари т.г. американски генерали започнаха да твърдят, че най-силната съпротива на саддамистите е преодоляна в резултат на широка американска офанзива след залавянето на бившия диктатор на 13 декември. Американските удари в "Сунитския триъгълник", казваха те, са основани предимно на информация за гроздовата структура на ръководството на съпротивата, почерпена от иззетите от Саддам документи. Това позволи на американските сили да предотвратят атаки и да поставят бунтовниците в неизгодно положение.

В същото време високопоставени служители около американския командир генерал-лейтенант Рикардо Санчес казаха, че привържениците на Саддам Хюсеин биват измествани все повече от ислямски терористи, свързани с Ал Каида, като принципен враг на американците в Ирак.

На 8 февруари американски служители представиха документ, който стана известен като "писмото на Заркауи". В него, казаха те, човек, за когото се смята, че е отговорен за няколко големи атаки, включително взривяването на централата на ООН в Багдад, където загинаха 22 души, призовава лидери на Ал Каида да подкрепят атаки, целящи да провокират гражданска война в Ирак и да спрат американския напредък към установяване на демокрация по западен модел.

Около това писмо все още има въпроси, включително дали авторът му действително е роденият в Йордания ислямист Абу Мусаб аз Заркауи. То обаче даде на американците готова рамка за ново тълкуване на войната. Според тях писмото, записано на компютърен диск, намерен у свързан с Ал Каида куриер, е доказателство, че конфликтът в Ирак е прераснал от борба за връщането на власт на Саддам Хюсеин в регионална сцена за световна война срещу тероризма.

Снимката на Заркауи бе окачена в оперативни центрове в американски бази в Ирак и войници в своите джипове започнаха да го проклинат повече от Саддам Хюсеин. В действителност на всеки брифинг се изтъкваше връзката между военното положение, засилващата се роля на ислямистите и отслабващата заплаха от страна на членовете на бившия режим.

Насърчавайки тази представа, американски генерали и високопоставени служители около Бремър се опитаха да обяснят някои положения, които не съвпадаха напълно с тяхната теория. Те обвиниха ислямисти за много от най-кървавите самоубийствени атаки, включително тези в Багдад и Кербала в началото на март, при които загинаха 190 души, но не можаха да представят доказателства, че ислямисти, а не поддръжници на Саддам Хюсеин, са отговори за тях.

Друг проблем за онези, които смятат, че свързани с Ал Каида ислямисти са главната заплаха сега за американските сили, е, че само малък брой от общо 12 000 затворници в американски лагери в Ирак са от мюсюлмански страни в Азия, Близкия изток и Африка и са принципни активисти на Ал Каида и нейните съюзнически групировки. От време на време американското командване обявяваше ареста на предполагаеми ислямски терористи, но след това замлъкна.

Във вторник, преди атаките във Фалуджа, американският военен говорител генерал Кимит изглежда до някаква степен се разграничи от виждането, че ислямските екстремисти са принципният враг на окупацията. На брифинг той направи обобщение на войната, като даде да се разбере, че в действителност саддамистите и ислямските терористи са обща заплаха, и така или иначе, "просто ги наричаме мишени".

Неколцина иракчани, сред които работници от средната класа, търговци и бивши военнослужещи от армията на Саддам, предположиха вчера, че САЩ може би са изправени пред война, в която общите черти на иракския национализъм и арабската чувствителност вероятно са надделели над различията, разпалвайки национална съпротива, която ще изправя американците пред все по-големи предизвикателства в идните месеци, а може би и години.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?