Оръжеен търговец инвестира 14 млн. евро в завод за плодове и зеленчуци

Кметът на община Марица Димитър Иванов представя новия инвеститор в "Тракия икономическа зона"

Нова фабрика за преработка на плодове и зеленчуци изгражда "Балкан агрикалчарал" в "Тракия икономическа зона" (ТИЗ). Инвестицията в складовата и производствена база в района на пловдивското село Калековец е 14 млн. лв. Това съобщиха кметът на община Марица Димитър Иванов и инж. Пламен Панчев, изпълнителен директор на ТИЗ преди празниците - на 22 май.

"Балкан агрикалчарал" е собственост на иракчанина с български паспорт Муханнед Наджим Абдуллах ал-Науаими. Това е втора негова инвестиция в сектора на преработката на плодове и зеленчуци, след като през 2016 г. откри завод за производство на доматено пюре в Пазарджик, е посочено в съобщение на ТИЗ. Основният бизнес на Муханнед Наджим Абдуллах ал-Науаими е свързан с търговията на оръжие, пише "Капитал".

Новият завод в ТИЗ

Инвестициятана "Балкан агрикалчарал" ще бъде осъществена на два етапа. Първият е изграждането на логистичен център и специализиран склад за пресни плодове и зеленчуци с обща площ 55000 кв.м и застроена площ 1000 кв. м. Прогнозната стойност е 4 милиона евро.

Вторият етап е изграждането на преработвателно предприятие за производство на плодови и зеленчукови концентрати на стойност 10 милиона евро. То ще е върху 45 000 кв. м, от които 7000 кв. м са халета. Заводът ще е с високотехнологично италианско оборудване и в него ще се преработват зеленчуците до пюрета – като доматено пюре, например, а плодовете до мус – като ябълков мус, посочи Димитър Иванов.

"Балкан Агрикалчаръл" вече има една фабрика до Пазарджик за производство на доматено пюре. Изборът на мястото на втората фабрика в село Калековец е направен след проучване на условията, предлагани от "Тракия икономическа зона" и община Марица. Друг фактор е бил фактът, че в Пловдивска област са регистрирани най-много производители на плодове и зеленчуци в страната, е посочено в съобщението.

Срокът за строителство на фабриката е следващата реколта през 2020 г., да се преработва в новата им фабрика, каза инж. Пламен Панчев. Той допълни, че инвеститорът Муханнед Ал-Нуаими, който е в България от 15 години, е споделил с него, че е готов дори да удвои производствената си база, стига да постигне стабилни взаимоотношения с производителите на плодове и зеленчуци от Пловдивска област.

Фабриката ще реши проблемите на фермерите с изкупуването на продукцията

През 2018 година община Марица е издала общо 230 разрешителни за строеж предимно на нови и разширяване на вече съществуващи индустриални предприятия, каза кметът Димитър Иванов.

По думите му появата на инвеститор в областта на преработката на плодове и зеленчуци ще реши един от най-значимите проблеми на фермерите от региона – изкупуването на произведената продукция.

Кадрите

"Критичната точка в инвестицията на "Балкан агрикалчарал" ще бъде намирането на работници за новата фабрика", смята управителят на компанията Стойчо Георгиев, цитиран от "Капитал". Постоянно наетите ще бъдат 50-70 души, но в сезон ще достигат до 300 души.

"Разчитаме изцяло на работници от региона на новата фабрика и на съдействие от страна на общинската администрация да популяризира работата ни сред хората тук. Още от този сезон почваме да наемаме работници и ще ги обучаваме в Пазарджик. Най-добрите сезонни работници вероятно ще ги наемем за постоянна работа при нас.", обясни Георгиев.

За да привлече и задържи инвеститорите клъстер "Тракия икономическа зона" предлага да обучава и квалифицира кадрите им в учебен център, каза Емил Димитров. Той ръководи проект финансиран от еврофондовете за обучение на кадрите с над 1.7 млн. лв.

По проекта са изградени 10 зали за теоретично обучение и един тренировъчен център за учебна практика. Учебният център е оборудван с 211 компютъра, модерен софтуер и електронна платформа за управление на електронни масиви на клъстер "Тракия икономическа зона" и дистанционно обучение.

Управляващият съдружник в "Индъстри уоч" Георги Стоев посочи, че резервът от човешки капитал в Пловдивска област е в рамките на около 200 000 души. Тази цифра се получава ако се съберат само хората, които са в нискотехнологичните сектори и тези, които са в областта на "услугите". Има и много, които въобще не участват на пазара на труда. С професионална квалификация в учебния център те лесно могат да започнат работа в среднотехнологично предприятие в областта на автомобилната, машиностроителната или преработвателната индустрии, сектори с по-висока добавена стойност и по-добро заплащане, посочи Стоев.

Кой е инвеститорът?

"Балкан агрикалчарал" е дъщерно дружество на "Eвро инвестмънт холдинг", собственост на иракчанина с българско гражданство Муханнед Наджим Абдуллах ал-Науаими. Данните от последния финансов отчет на компанията за 2017 г. показват общи приходи от 14.9 млн. лв. и печалба от 7.1 млн. лв. Заетите служители в компанията са 26 към края на 2017 г.

Муханнед ал-Науаими е собственик и на оръжейния търговец "Аполо инженеринг", който в периода 2014 - 2016 г. има над 900 млн. лв приходи и 150 млн. лв. печалба. През миналата година друго негово дружество - "Алнуаими груп", купи Полиграфическия комбинат в София за 25 млн. евро - сграда, в която дълги години се помещаваха редакциите на вестниците "Труд" и "24 часа", а впоследствие мина под контрола на Делян Пеевски, пише "Капитал".

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?