Орбан обвини Брюксел, че саботира "Южен поток"

Виктор Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан обвини Брюксел, че саботира подкрепяния от Русия проект за газопровод "Южен поток", съобщи Ройтерс.

Орбан се опитва да осигури доставки на енергия и търговски изгоди за Унгария чрез сделки с Москва, но това предизвиква критики от западни правителства, според които той не би трябвало да се сближава с Русия, когато тя праща войски в Украйна.

Негови критици казват, че обявеното тази седмица решение на Москва да се откаже от "Южен поток" е неуспех за Орбан, макар и не толкова тежък, че да застраши властта му.

"ЕС полага безспирни усилия да подкопае тази програма", заяви Орбан в радио интервю.

По думите му Унгария проучва други възможности за осигуряване на газови доставки, включително от Азербайджан.

Обявяването на руското решение за "Южен поток", който трябваше да доставя газ, минавайки под Черно море, а после на север през Централна Европа, завари унгарското правителство напълно неподготвено.

Унгарската депутатка Бернадет Сел от опозиционната партия "Политиката може да бъде различна" заяви, че изоставянето на проекта показва, че Орбан допуска грешка, като залага на връзки с руския президент Владимир Путин.

"Виктор Орбан прави всичко, за да изгражда добри отношения с Путин, пренебрегвайки всички принципи, разумни съображения и споделяни интереси с нашите съюзници", каза тя.

"Но когато неговите интереси наложиха това, Путин се отказа от този проект за нула време", заяви Сел.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?