Орешарски - министър на годината на развиващите се икономики в Европа

Министър Пламен Орешарски е отличен от английското издание „Имърджинг маркетс" за финансов министър на годината на развиващите се икономики в Европа, съобщиха от Министерството на финансите в петък.

От 20 години изданието следи и представя информация на инвеститори, банки и брокери, които работят в развиващите се икономики. Орешарски е награден „за водената от него строга фискална политика, която предпазва страната от всякакви популистки ходове, които биха застрашили макроикономическата стабилност”, уточняват от министерството.

Сред аргументите за присъждане на отличието от изданието са посочили, че ниският процент на преразпределение на БВП на страната е спомогнал за повишаване на икономическата активност и намаляване на безработицата до нива от около 7%.

Орешарски няма да има възможността да получи лично отличието, което ще бъде връчено във Вашингтон. Там ще се проведе редовната годишна среща на Международния валутен фонд и Световната банка. „Поради ангажиментите си по изготвяне на бюджета за 2008 г. и стачната обстановка в страната, министър Орешарски ще бъде представляван от зам.-министър Димитър Ивановски”, е обяснението на финансовото министерство защо министърът няма да бъде в американската столица.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?