Орешарски готви допълнително затягане на бюджета

Орешарски готви допълнително затягане на бюджета

Българското правителство има сценарий за допълнително свиване на бюджетните разходи, който е необходим на фона на влошаващите се показатели на икономиката, сочещи невъзможността за намаляване на ефекта на кризата със съществуващите резерви в хазната. Това е заявил министърът на финансите Пламен Орешарски по време на срещи във Вашингтон, където е за пролетната среща на БВФ и Световната банка, съобщиха от подопечното му ведомство в неделя..

При посещение в американското министерство на финансите Орешарски е посочил, че се свиват вносът и износът, намаляват приходите и се очаква намаляване на растежа, но кабинетът ще продължи продължи политиката на излишъци, но те ще бъдат в рамките на 1 процент, а не както бе заложено – 3 на сто.

Новите мерки са необходими, за да предотврати бързото стопяване на резервите в хазната, застрашени от спадналата събираемост на приходите през първото тримесечие – на около 20 на сто вместо планираните близо 25 процента, и да не се допуска дефицит в бюджета на страната през 2009 г., какъвто според Международния валутен фонд е възможен.

Според Орешарски България не може да допусне политики на дефицит, тъй като има стабилен паричен съвет, ползва се с доверието на инвеститорите и банковата ѝ система е все още стабилна и добре капитализирана. По думите му принос за това има политиката от предходните години за възпиране на бързия ръст на кредитите, затова и банките в България все още са на печалба..

За ревизия на антикризисните мерки на правителството се заговори в средата на април, подобна препоръка изказа преди два дни и председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, след като в началото на седмицата МВФ предупреди за опасността бюджетът на страната ни да излезе на червено с един процент.

Участниците в пролетната среща на МВФ и Световната банка са признали, че световната финансова и икономическа криза като цяло е по-дълбока от първоначалните прогнози. Нарушените баланси във финансовия сектор, респективно в икономиките на държавите се нуждаят по повече време и от адекватни решения за възстановяването им, смятат представителите на различните страни..

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?