Организирана престъпна група санирала детски градини

Иван Гешев, снимка БГНЕС

Властите са разбили организирана престъпна група за данъчни престъпления, а парите на бандата са от строителство и саниране на детски градини. Укритите данъци са за милиони левове, каза заместник-главният прокурор Иван Гешев.


Четирима участници в предполагаемата престъпна група са арестувани и ще се иска постоянното им задържане под стража.


Разследващите имат данни, че заподозрените са създавали фирми на името на лица с нисък социален статус и после кандидатствали по обществени поръчки за ремонт и саниране на обществени сгради. Интересното в случая е, че те са успявали да спечелят обществените поръчки. Голяма част от поръчките са спечелени в общините Главиница и Върбица, Силистренско.


Прокурорът Гешев каза, че санирането и строителството са извършвани добросъвестно, но след това дружествата не плащали дължимите данъци. Групата е създала около 20 фирми, а рекордьорът е фирма със задължения към фиска от 400 000 лв. При обиските са иззети 750 хиляди лева и 120 златни турски монети с лика на Ататюрк.


Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов каза, че след изпълнение на възложените обществени поръчки, фирмите са издавали фактури, по които общините плащали за извършената работа по банков път. Тези фактури обаче не са се осчетоводявали от фирмите. Така е избягвано и плащането на данъците.


Операцията даде повод на Иван Гешев да похвали борбата на институциите с данъчните измами.


"Само тази година са запорирани и иззети по дела на Специализираната прокуратура парични суми за над 50-60 млн.лв. Това за нас е важна насока за работа и приоритет на Специализираната прокуратура", каза той.

Споделяне

Още от България