Още 3 г. държавата ще субсидира гледането на пипер и домати

Още 3 г. държавата ще субсидира гледането на пипер и домати

Целевата държавна субсидия от 1 млн. лв. за производство на домати и пипер ще продължи да се изплаща и през следващите три години, съобщи в Пловдив зам.-министърът на земеделието и горите д-р Светла Бъчварова по време на дискусия за отглеждането на плодове и зеленчуци в условията на евроконкуренция. Тъй като рискът при производството на зарзават е по-рисковано от този при  полските култури, се налага максималната му защита, обясни тя.

През миналата година за производство на домати и пипер са усвоени  670 хил. лв.

Планира се през 2007 г. новорегистрираните  земеделски производители по мярка “Създаване стопанства на млади фермери” да получат безвъзмездна помощ до 25 000 евро, съобщи на форума другият зам.-агроминистър  Димитър Пейчев.

До края на март в Пловдив ще бъде открит първият в България Център за подготовка на проекти и бизнеспланове по Програмата за развитие на селските региони в страната, съобщи още Пейчев. Той ще информира младите фермери и полупазарните стопанства за всички условия за получаване на средства от европейските фондове. Разплащателната агенция, която ще плаща евросубсидиите и парите за проекти за развитие на селските региони, започва работа и от края на март ще се събират документите за регистрацията на земеделските парцели.

Зам.-министър Бъчварова постави въпроса за изработване на стратегия за производството на плодове и зеленчуци. Тя посочи, че държавата ни е загубила силните си позиции на традиционен износител на плодове и зеленчуци по време на прехода и промените в селското стопанство, но присъединяването на страната към Европейския съюз е възможност за възраждане на отрасъла.

Споделяне

Още от Бизнес