Още 327 хил. евро плаща държавата по загубени дела в Страсбург

Още 327 хил. евро плаща държавата по загубени дела в Страсбург

Общо 327 242 евро ще изплати държавата като обезщетения по изгубени дела в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Това реши правителството на Сергей Станишев в четвъртък на последното си заседание, преди да предаде управлението на своите наследници. Така за пореден път данъкоплатците ще платят заради действия или бездействия на държавните институции. Конкретните случаи отново са свързани със системно повтарящи се нарушения на основополагащи права като правото на справедлив съдебен процес и на достъп до съд, правото на собственост, накърнената свобода на мисълта, съвестта и религията.

Най-известното дело, по което държавата дължи обезщетение, е по жалбата от привърженици на синода на митрополит Инокентий срещу действията на държавата, която през 2003 г. с помощта на полицията и прокуратурата изхвърли със сила от храмове и манастири привърженици на Инокентий, инициатор за избор на нов синод на БПЦ. През януари т.г. ЕСПЧ постанови, че в случая са били погазени религиозните свободи на хората, а държавата се е намесила неправомерно в спор, по който тя не трябва взема отношение.

Даден бе тримесечен срок хората на Максим и Инокентий да се разберат за ползването на църковните имоти, а държавата да коригира допуснатата от нея намеса в църковните дела и да се разбере за размера на обезщетенията на потърпевшите. Вместо това правителството внесе молба до Голямата камара на съда в Страсбург за ново разглеждане на случая и разгърна безпрецедентна кампания срещу европейския съд.

През юни обаче състав от пет съдии при ЕСПЧ отхвърли молбата за отнасяне на делото пред Голямата камара и така решението стана окончателно и не подлежащо на обжалване. Сега на първо време българската държава ще изплати на жалбоподателите 8000 евро за разходи и разноски по делото. Тепърва обаче трябва да се реши въпросът за същинските обезщетения по делото за нанесените имуществени и неимуществени вреди. С решението си съдът даде тримесечен срок (до 5 септември) на спорещите страни – привържениците на непризнатия синод на Инокентий и държавата да се споразумеят за справедливо обезщетение. Ако това не стане, съдът в Страсбург ще посочи размер по собствено усмотрение.

Сред делата, по които този път държавата ще плаща обезщетения, най-много са свързаните с нарушаване на гарантираното право на справедлив съдебен процес.

При инцидент на работното му място Крум Динчев става жертва на непозволено увреждане. Той се оплаква от прекратяване на наказателното производство срещу извършителя на увреждането. Съдът в Страсбург решава, че на жалбоподателя не е осигурен справедлив съдебен процес, тъй като производството е прекратено поради изтичане на давност, а забавянето е по вина на властите. В резултат пострадалият не е могъл да заведе ново гражданско дело. Присъденото му обезщетение е 3000 евро за неимуществени вреди и 800 евро за разходи и разноски по делото.

През 1995 г. срещу Иван Лисев е образувано следствие за нанасяне на средна телесна повреда. Наказателно дело е образувано през 2000 г., а производството приключва едва през 2003 г. Според съда продължителността на съдебното производство не отговаря на случай без каквато и да е правна и фактическа сложност. Присъдени са му 1500 евро обезщетение и 600 евро за разходи по делото.

Ивайло Краев ще получи 2500 евро обезщетение за това, че срещу него е водено предварително производство цели 11 години. Същото обезщетение е присъдено и на Емил Иванов заради продължило повече от девет години и пет месеца производство по трудово-правен спор.

Павлета Танова е граждански ищец по наказателно производство, което е започнало още през 1999 година и все още не е завършило поради многократното връщане на делото за доразследване. С мудността на съдебната власт са свързани още няколко от делата срещу българската държава.

Най-голямата сума на обезщетенията е по дела за нарушено право на собственост. Казусите са възникнали след реституиране на имоти, които са били закупени законно от жалбоподателите. На 5 семейства са присъдени обезщетения за имуществени и неимуществени вреди от общо 284 000 евро, а за разходи и разноски по делата - над 9 хиляди евро.

7500 евро е присъденото обезщетение за Димитър Кичков, чийто недвижим имот е отчужден още през 1987 г., като е определено той и семейството му да бъдат обезщетени с апартамент в жилищен блок. Предоставено му е жилище обаче чак през ноември 2006 г.- 19 години след отчуждаването на имота му.
Споделяне

Още от България