Още четирима гимназисти с обвинения заради убийството на френския учител

Още четирима гимназисти с обвинения заради убийството на френския учител

Повдигнати са обвинения на още четирима гимназисти в разследването на убийството на френския учител Самюел Пати, който беше обезглавен на 16 октомври близо до Париж, след като показа карикатури на ислямския пророк Мохамед в час по гражданско обучение, посветен на свободата на словото, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Трима от непълнолетните, на 13 и на 14 години, са обвинени в съучастие в терористично убийство по подозрение, че са посочили жертвата на нападателя - чеченецът Абдулах Анзоров, - пред гимназията им в Конфлан-Сент-Онорин, край столицата. Радикализираният Анзоров беше застрелян от полицията малко след убийството.

Обвинение в клеветнически донос е повдигнато на дъщерята на Брахим Шнина - родителят, който започнал онлайн кампания против Пати и е арестуван. Тя самата не е присъствала в часа, в който учителят е показал карикатурите на пророка Мохамед, след като дал възможност на учениците мюсюлмани да напуснат стаята.

Четиримата гимназисти са били в ареста между понеделник и вторник по искане на следователите от антитерористичния отдел на парижката прокуратура. Сега те са на свобода под съдебен контрол.

С тези нови случаи обвинените при разследването на убийството на Пати стават общо 14.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?