Още четирима руски военни загинаха в Сирия

Още четирима руски военни загинаха в Сирия

Руското министерство на отбраната съобщи в понеделник за гибелта на четирима руски военнослужещи в Сирия. Официалната версия е, че автомобилната колона, с която са се придвижвали, е попаднала на самоделно взривно устройство, задействано дистанционно. Инцидентът е станал на 16 февруари, но за него се съобщава четири дни по-късно.

Така по официални данни общият брой на загиналите руски военни в Сирия е 27.

"На 16 февруари експлозията на самоделна мина, управлявана от разстояние, причини смъртта на четирима руски военни. Двама военни бяха ранени и лекарите правят всичко възможно, за да ги спасят", се казва в съобщение на руското министерство на отбраната.

Военните са пътували в джип, който е бил част от сирийска военна колона, отправила се към град Хомс. Нападението било извършено близо до военното летище Тияс, откъдето потеглила колоната. Загиналите и ранените руснаци са били военни съветници в Сирия, посочва руското министерство на отбраната.

Други подробности по случая не се съобщават.

Русия започна военна операция в Сирия през есента на 2015 г. Руските власти твърдят, че в нея участва само военната авиация и няма план за мащабна сухопътна операция.

Руското министерство на отбраната все пак потвърди, че има участие на сухопътни войски, но основно спецчасти, които се използват за разузнаване и насочване на военната авиация по съответни цели.

Според официални данни, към 16 февруари Русия е изгубила 22-ма човека за периода на военната операция в Сирия. От тях 19 са загинали в бойни действия, а трима – при други обстоятелства.

Руски медии съобщиха, че в понеделник е погребението на загиналия в Сирия старши лейтенант Вадим Магамуров, който е служил в разузнаването и се твърди, че попаднал под обстрел, когато отивал да изпълнява поредна задача.

Така заедно с последните четирима убити, общият брой на загиналите в Сирия руски военнослужещи става 27.

Най-голямата единична бойна загуба на руската страна бе гибелта на петима военнослужещи през август м.г. Тогава хеликоптерът Ми-8, в който са летели, е бил свален.

Междувременно в медиите изтече информация, че освен редовни военнослужещи, Русия използва в Сирия и сътрудници на частна военна компания под ръководството на офицер от запаса, известен като Вагнер, отбелязва Би Би Си. Това обаче не е официално потвърдено, както и няма потвърдена информация за загинали бойци от частното военно формирование.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?