Още две учителки загубиха битката с Covid-19

Още две учителки загубиха битката с Covid-19

Още две учителки – от Шумен и Разград, са починали в неделя след битка с Covid-19.

49-годишната Людмила Иванова от Професионалната гимназия по облекло, хранене и химични технологии "Асен Златаров" в Шумен почина след 10-дневна битка с новия коронавирус. Тя е преподавала на деца със специални образователни потребности.

Людмила Иванова се почувствала неразположена на 16 октомври. Тя и сестра ѝ, която е учител в същото училище, имали температура и кашлица. Директорът на гимназията Веселин Тодоров освободил и двете от работа. На другия ден вече било потвърдено, че Людмила Иванова е с коронавирус. Миналата седмица във вторник е постъпила за лечение в МБАЛ-Шумен, но лекарите не са могли да я спасят. Иванова е имала диабет. В момента сестра ѝ е под домашна карантина.

В понеделник на проверка в гимназията бяха експерти от РЗИ и РУО в Шумен. Според техните предписания в петък ще бъде извършена пълна дезинфекция на учебната сграда.

Към момента нито едно дете от гимназията не е дало положителен резултат, само две са под карантина, но заради положителни тестове в семействата.

PCR тестове на персонала и учениците няма да бъдат направени, тъй като сумата е непосилна за бюджета на гимназията.

От зараза с Covid-19 е починала и 48-годишната Ценка Петкова, старши учител в Основно училище "Никола Вапцаров" в Разград.

Жената е съпруга на шефа на местния Регионален инспекторат по образованието Ангел Петков.

Още в първия момент, в който се почувствала зле, преподавателкакта излязла в болнични и била поставена под карантина. Диагнозата ѝ била поставена по-късно и нямало контактни с нея ученици и колеги. Изолиран с карантина бил единствено съпругът ѝ. През миналата седмица състоянието на жената се усложнило и се наложило да бъде хоспитализирана, а в неделя починала.

Инспектори от РЗИ-Шумен са дали предписания за пълна дезинфекция на училището.

Преди седмица бе съобщено, че е починала обичана преподавателка от Първо СУ "Св. Седмочисленици" в Търговище. Жената, на възраст над 60 години, получила скоротечна пневномия.

Заради разрастването на заразата училищата в Търговишще минаха на онлайн обучение.

Споделяне

Още по темата

Още от България