Още не е пратено писмо в Брюксел за рестарт на ІІІ и ІV блок

Трета седмица Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) мисли върху аргументацията, с която да подплати искането към Европейската комисия за започване на преговори по възможността за повторно включване в експлоатация на спрените в края на 2006 г. ІІІ и ІV блок на АЕЦ “Козлодуй“.

Решението на парламента, с което правителството се натоварва да предприеме такива действия, бе взето на 23 януари. Мотивите бяха, че в резултат на едностранно прекратените руски газови доставки ЕК трябва да компенсира България, като ѝ разреши да пусне отново двата реактора, спрени в края на 2006 г.

Еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс заяви, че аргументацията на България е напълно погрешна. Той отново напомни, че повторно пускане на ВВЕР-440 може да стане след съгласуване с всички страни членки. А сред тях има отявлени противници на ядрената енергия като Австрия и Гърция.

Няколко дни по-късно премиерът Сергей Станишев съобщи, че МИЕ подготвя съответното писмо с необходимата мотивация.

“Писмото все още не е изготвено, търси се подходящата аргументация“, заявиха в петък от ведомството на Петър Димитров в отговор на въпрос на Mediapool. От там не можаха да се ангажират със срок, в който искането до Брюксел ще бъде изпратено, и това все повече засилва съмненията, че картата “рестарт на реакторите“ по-скоро се използва за вътрешнополитическа употреба и едва ли ще бъде сложена на масата на преговорите с ЕК.

По време на януарския дебат в НС, когато с гласовете на БСП, ДПС и "Напред" бе взето решението да се иска повторен пуск на реакторите, правителството така и не обоснова ясно и фактологично защо ще се предприема този ход. Тогава премиерът Станишев твърдеше, че трябва да се претеглят плюсовете и минусите. Това очевидно още не е станало.

По време на парламентарния контрол в петък той заяви пред депутатите, че сега е важно “интелигентно да търсим разбирането на нашите европейски партньори, за да решим въпроса и да компенсираме щетите, които България претърпя по време на газовата криза“.

Той посочи, че все още има много страни, които остро се противопоставят на атомната енергетика, не само на рестартирането на стари блокове, но дори и за строителство на нови атомни електроцентрали, но България винаги е отстоявала и е отстоява разглеждането на атомната енергетика като един от основните източници за по-голямата енергийна независимост на ЕС.

“Винаги съм акцентирал върху сигурността на ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй", каквото е и становището на експертите на МААЕ“, каза премиерът.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?