Още не са открити телата на двете деца, изчезнали при катастрофата в Сърбия

Все още не са открити телата на двете деца, които не бяха намерени в катастрофиралия в река Лим български автобус. Вчера бяха погребани 10-те техни съученици, които загинаха при катастрофата в неделя вечерта, след като туристически автобус се отклони от пътя и падна в река Лим, прекосявайки 40-метрово дере. 38 техни съученици, учители и двамата шофьори успяха да се спасят с помощта на притеклите се веднага местни жители на близките селища от Черна гора и Сърбия

Колеги на арестувания шофьор искат Външно да му осигури защита и помощ

Шофьори от Смолян подготвят обръщение до МВнР, в което ще настояват да бъде осигурена защита и помощ за арестувания в Сърбия Илия Измирлиев заради катастрофата на автобуса в Сърбия, при която загинаха десет деца, а телата на други две още се издирват. Според колегите му той се нуждае не само от адвокатска защита, но и от лекар и психолог. Колегите на Измирлиев апелират случаят да се разглежда съгласно принципа, че всеки е невинен до доказване на противното.

Още

От вчера в издирвателните действия по поречието на реката, на територията на Сърбия и Черна гора, се включиха и български спасителни екипи.

"До сутринта валеше, но сега времето се проясни и започнаха усилени действия по издирване на двете деца", съобщи по БНР подп. Тошко Бързилов, ръководител на спасителния екип от български пожарникари.

6 лодки издирват децата по течението на реката - две с български пожарникари, една моторна, съвместно със сръбски пожарникари, една лодка от пожарната служба от град Уфице и две лодки с доброволци от местното население.

Подп. Бързилов призна, че са минимални шансовете да бъдат намерени Светослав Колев и Антоана Евтимова. Течението на река Лим е изключително силно, на места достига до 5-6 м в секунда. На мостовете в град Уфице и навсякъде, където има възможност, реката се наблюдава.

Все още са неуспешни и опитите да се извади автобуса от реката.

Ден след погребението на загиналите 10 деца, обявен за национален траур в България, в училищата в родния им град Свищов ученици запалиха свещи в тяхна памет. По инициатива на ученици в търговската гимназия "Димитър Хадживасилев", архиерейският наместник Димитър Андонов отслужи молитва за спасение и здраве на двете деца, които още не са намерени.

Споделяне

Още от България