Осигуряват се предпазни средства от резерва, Турция и Виетнам

Десетки хиляди маски са раздадени на болници и администрация, ще са възможни и онлайн поръчки

Осигуряват се предпазни средства от резерва, Турция и Виетнам

С всеки ден попълваме нуждата от предпазни средства за коронавируса, заяви здравният министър Кирил Ананиев по време на среща на представители на правителството и премиера Бойко Борисов с президента Румен Радев.

Ананиев обяви, че десетки хиляди маски и защитни облекла са раздадени на медицинските лица, на администрациите, на полицаите. Главният секретар на МВР Николай Николов информира, че е пристигнала и доставка на предпазни средства от Виетнам и че ВМЗ също започват да произвеждат такива, а скоро ще е възможна и онлайн поръчката им. Премиерът Бойко Борисов разказа колко големи са възможностите на българската текстилна промишленост за производство на маски, а "за радост имаме и много спиртоварни, които ще се включат в осигуряването на производство". На срещата стана ясно още, че  частните болници ще се включат в лечението на болни от Ковид-19

"Започнахме с отваряне на държавния резерв. От Турция са доставени необходими количества за медицинския персонал на първа линия. 47 хиляди маски вече са раздадени на администрацията", каза Ананиев.

Николов информира, че спешните централи вече са снабдени с 20 хил. маски и 50 хил. защитни облекла. Чака се втора доставка от Турция, първата такава от Виетнам е дошла, скоро ще пристигне самолет с предпазни средства от Доха. "Скоро ще са готови и 8 хиляди гащеризони за многократна употреба за медицинските лица", каза главният секретар.

Ананиев информира още, че от иззетите контрабандни защитни  средства са предоставени  на болниците 276 хил. предпазни средства и огромни количества антибактериални гелове.

На срещата стана ясно, че започване на производството на защитни средства у нас ще започне и предлагането им онлайн, за да могат потребителите да ги поръчват.

"Само една нация – обединена, силна, дисциплинирана, хладнокръвна, умна може да преодолее подобна криза. Ние сме във война срещу невидим противник. По-хубаво да беше армия, поне да я виждаме. Няма държава в Европа, която да няма недостиг на всеки един консуматив. Започваме, и ние като САЩ, да разбираме колко е важна индустрията. За радост се оказа, че в България и шивашката, и текстилната промишленост си е добре развита. Да не стане някой да помисли, че ние сме се засилили да правим бизнес и изнасяме, преди да сме не на 100, а на 1000 % обезпечили и сигурни от това, което ще се произведе, за абсолютно всички. Едва тогава. Българската тъкачна индустрия ще може да произвежда по 14 километра на ден плат. Спираме всички поръчки и започваме да произвеждаме за нас това, което ни е нужно", декларира премиерът Бойко Борисов.

Заместникът му Томислав Дночев пък обяви, че се правят опити всички доставки на маски и оборудване да са за сметка на европейските фондове.

Още в началото на срещата президентът призова изпълнителната власт да каже на хората кога ще имат достъп до предпазни средства.По думите му се шири спекула с тези стоки и хората трябва да знаят кога ще имат свободен достъп на нормални цени до маски и спирт.

"Кога джипитата ще имат достъп до тестери. Зъболекари, транспортни работници, органите на реда, предприятия, които не могат да спрат работа и всеки граждани да може да си купи тези средства в аптеката на нормални цени", заяви държавният глава.

Ръководителят на Националния оперативен щаб срещу болестта ген.-майор Венцислав Мутафчийски докладва, че случаите на коронавирус остават 81 и трендът е за бавно покачване.

Относно призива за вкарване на бързи тестове за откриване на коронавирус, Мутафчийски заяви, че те имат някои недостатъци и неслучайно не се ползват в повечето страни. Дават 20 процента фалшиви проби и да внесат успокоение сред пациенти или неоправдани карантини, стана ясно от думите му.

"Няма достатъчно надеждни бързи тестове, които да са препоръчани от СЗО или Китай и не може джипитата да разполагат с такива. Няма как да се организира такава голяма доставка за нещо, което се произвежда от вчера", допълни Мутафчийски. Той каза, че е имало среща с фармацевтите и те били помолени да въведат контрол върху количеството на продажбата на лекарства. "Безумно е при положение, че няма доказано действащи лекарства. Това изтощава както фармацевтичната индустрия така и финансите на хората", допълни шефът на щаба..

Оперативният щаб е информирал за последните ъпдейти за прилаганото лечение. Мутачийски отбеляза, че макар заболяването да е причинено от нов вирус всъщност леките форми, които са 80 процента, минават вкъщи.

"Тежките случаи са като на всяка грипна епидемия и всяка болница се е сблъсквала с тях. Лекарите да не се страхуват, това не е бич божий, те са се сблъсквали с тези състояния и разликата е само в необходимата по-голяма защита, която е осигурена", коментира той отказите на лекари за работят със заразени с мотива, че не са подготвени за тази болест.

Създава са банка от доброволци от лекари, сестри, пенсионирани лекари, зъболекари, студенти, курсанти – не само в София и във Варна, информира още Мутафчийски.

Ананиев съобщи, че вече има няколко писма от асоциацията на частните болници с изразено  желание да участват в лечението на болни и заедно с държавните и общинските болници ще се включат в този процес.

Здравният министър информира още, че заради страха от коронавируса голяма част от пациентите се страхуват да посещават болниците като цяло и това влияе върху приходите на здравните заведения. "Работи се по механизъм за гарантиране на приходи на системата и на лечебните заведения, които в момента имат малко пациенти, и да се плащат заплати на персонала", заяви Ананиев.

Радев призова още веднъж всички да се отнасят с разбиране към усилията, които се прилагат. "Определено има ефект, България засега задържа разпространението и кривата е доста ниска, така че здравната ни система да може да поеме всички случаи", каза той.

Президентът обяви, че е обнадежден от вслушването на хората в призива и рязката промяна в съзнанието им да спазват социална изолация и социална дистанция. "Има какво да се желае но съзнанието е налице. Остава да се решат проблеми. Стана ясно, че не сме били подготвени за криза от такъв мащаб. Добре е, че индустрията ни е запазила потенциал и той може да се разгръща и да изнасяме, но все още лекари нямат лични предпазни средства, няма тестери", каза той.

Призова инситуциите да дават ясни инструкции и алгоритъм за работа. "И последният общопрактикуващ лекар трябва да знае какво да прави", каза той и подкрепи наказания за лекари, които отказват да спазват своята хипократова клетва. "Но преди това да направим всичко, за да ги осигурим с предпазни средства, за да не демотивираме най-важните в момента хора – лекарите", допълни държавният глава.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?