"Оскарчета" и разделение в БСП на първия пленум след преизбирането на Нинова

"Оскарчета" и разделение в БСП на първия пленум след преизбирането на Нинова

Националният съвет на БСП, след преизбирането на Нинова, започна с "оскарчета" и задълбочаване на разделението вътре в партията.

Пленумът обсъжда резултатите от прекия избор за председател, който се проведе миналата събота, и подготовката за заседанието на 50-ия Конгрес на БСП следващата седмица.

Георги Тодоров, който в последния момент се отказа от надпреварата за лидер на партията пристигна за последното заседание на стария Националния съвет преди конгреса с две мини копия на статуетки "Оскар" за заслуги за състоянието на партията.

Пред журналисти той обясни, че едното "оскарче" било за председателя на БСП Корнелия Нинова, а за другото щял да събере мнения вътре в залата, но уточни, че ще бъде за цялостно творчество.

"Това е копие на истинските "Оскари", аз бих ги нарекъл "оскарчета" и моята идея е да ги получат хора, които действително имат някаква заслуга, дали тази заслуга е в положителен или в отрицателен смисъл оставям всеки да прецени сам", каза Георги Тодоров.

По повод избора на Нинова Георги Гергов, който е в обтегнати отношения с нея, коментира, че "тази победа ще я победи, ако разбирате какво искам да кажа".

"Имаме избори пред нас и трябва всички да се обединим и да гледаме напред, това е по-важното", каза лидерът на пловдивските социалисти Георги Гергов.

Димитър Дъбов коментира, че на прекия избор е имало нелоша активност, макар и не такава, каквато е била обявена, а по-малка.

"Разделителната линия, която я има на национално ниво, вече слезе до най-ниското ниво - членове на БСП", посочи той. Дъбов отбеляза, че около 52 процента от членовете на БСП подкрепят този председател на партията.

"Така че ние не влизаме обединени нито на конгреса, нито в следващия политически цикъл, а с добре формирани политически разделения", добави Дъбов.

Конкурентът на Нинова на изборите - депутатът Красимир Янков коментира, че ще предложи нарочна комисия да разгледа работата на Централната комисия по всички над 1000 жалби.

"Тази партия е консервативна и това го показа с този избор. Да видим дали тя ще следва сляпо своя председател, след приемането на такава нарочна комисия, която ще докладва на конгреса и ще се произнесе по всички съмнения и факти за опорочаване на избора", каза Красимир Янков.

Той допълни многозначително, че "Нинова е провела много разговори с много ангажименти, сега предстои да видим как ще бъдат изпълнени тези ангажименти". Коментарът му бе по повод "прегръдката" между Борислав Гуцанов и Нинова.

Красимир Янков посочи, че неговата кандидатура е била подплатена с програма. "Това, че партията се произнесе и гласува за Корнелия Нинова, показа, че явно членовете на партията не се интересуват по какъв път ще тръгне БСП. Не се знае дали Корнелия Нинова няма да измени на идейната основа на БСП...За Нинова е важно да бъде председател на БСП", заяви още Янков.

Другият неуспял претендент за лидер на социалистите Валери Жаблянов смята, че не може да има претенции към избора на новия председател на БСП. Той отбеляза, че е имало "мобилизация на половината партия и че самата кампания била проведена в абсолютна непрозрачност и нарушаване на всички правила".

"Като цяло изборът бе организиран тенденциозно, превърна се във фарс и по никакъв начин не може да послужи за пример на мобилизацията на левицата в България", заяви Жаблянов.

Депутатът Таско Ерменков коментира, че членовете на БСП са показали, че са отговорни.

"Изборите минаха, знаете резултатите, знаете с каква разлика спечели сегашният председател и смятам, че единственото нещо, около което трябва да се обединяваме, това е волята на тези над 67 процента от членовете на БСП, които гласуваха, да бъде претворена и от ръководството на партията за една по-добра и по-просперираща България", каза Ерменков.

На въпрос възможно ли е обединение на БСП след прекия избор, той отговори: "Че то няма разединение, разединение на партията има в ГЕРБ, там бягат от партията, при нас не съм чул структури да ни напускат".

Споделяне

Още от България