Основният заподозрян за 11 септември се призна за виновен

Основният заподозрян за 11 септември се призна за виновен
Халид Шейх Мохамед, който се счита от американските спецслужби за главен организатор на терористичните актове в Ню Йорк от 11 септември 2001, се е признал за виновен за атаките над Манхатън и Пентагона, както и за серия от други 29 терористични актове, предадоха световните агенции в четвъртък. Те се позовават на обнародвана от Пентагона стенограма от съдебното изслушване на Мохамед в американската база в Гуантанамо.

"Поемам цялата отговорност за операцията от 11 септември  - от А до Я”, казал обвиняемият.

Счита се, че до залавянето му в Пакистан през 2003 г. Мохамед е бил третият по ранг в “Ал Кайда”. Преди да бъде приведен в американската база Гуантанамо в Куба той е бил на неизвестно място.

Той си е признал и организацията на редица взривове, финансирането и подготовката им, като конкретно обвиняемият е посочил планове за убийството на   бившите президенти на САЩ Джими Картър и Бил Клинтън,  за взривове на американски АЕЦ и нюйоркски мостове, както и терористични атаки срещу посолства на САЩ и Израел в Азия и Австралия. Мохамед пое отговорността изавзрива на Световния търговски център в Ню Йорк през 1993 г .

Част от 26-страничната стенограма от заявлението на Мохамед не подлежи на разгласяване. В документа обаче е отделена специална част за отговорите на подсъдимия на въпросите дали показанията му са получени под заплаха и с принуда  като в началото отговорът му остава неясен, но по-късно Мохамед заявява, че признанията му не са дадени под заплахи.

Само по себе си признанието на Мохамед не променя нищо, доколкото същите могат да бъдат намерени в Интернет отдавна. Сега обаче след като това е заявено на изслушването, срещу Мохамед може да започне официален съд пред военен трибунал.

Изслушването на 14 затворници в Гуантанамо, заподозрени за организацията на терористичните актове, започна в петък. Съдебните заседания са закрити за журналисти. Такива вече бяха проведени за шестима от обвиняемите, всички от които преди да бъдат приведени в Гуантанамо през септември 2006 г. са били в секретни затвори на ЦРУ.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?