Остават само седем университетски болници и те ще са държавни

Университетските болници ще станат държавни, а броят им ще се редуцира до седем. Това са част от законовите промени, които предстои да бъдат внесени в парламента, стана ясно на среща през уикенда в Трявна на здравния министър, председателя на парламентарната здравна комисия, лекари и ректори на медицински университети.

С промяната на статута на университетските болници ще се промени и начинът на тяхното финансиране. Сега като търговски дружества те се финансират по линия на здравната каса, докато с промените ще получават двойно финансиране – от просветното министерство за дейностите по обучение и субсидия от здравното министерство.

В момента в страната има 26 университетски болници и те са регистрирани като дружества по Търговския закон. Предлаганата промяна цели университетските болници да се преобразуват в държавни, което ще им даде равен статут с ведомствените болници на министерствата и центровете за спешна помощ.

Сега дори в една клиника да се извършва преподавателска дейност на студенти по медицина, цялата болница е със статута на университетска, което обяснява и големия брой на учебните лечебници.

На форума е било обсъдено от седемте болници, които ще останат университетски, три да са в София, а останалите четири в градовете с медицински университети – Плевен, Варна, Пловдив и Стара Загора. Университетски болници в София ще останат Александровска, "Света Екатерина" и "Царица Йоанна"

Изпълнителните директори на университетските болници ще се назначават от министъра на здравеопазването, но след съгласуване с ректора на съответния медицински университет и общото събрание или академичния съвет на съответното учебно заведение.

Ръководствата на университетите ще имат право да подписват договори за обучението на студентите си и с отделни клиники, различни от съответната университетска болница. Обмисля се дали да има "университетски клиники", т.е. само отделно звено от болницата да бъде с този статут.

Преподавателите в медицинските университети ще се водят на основен трудов договор във висшето учебно заведение, а не към съответната университетска болница.

Работна група ще подготви всички добавки на тестове, необходими за промени в Закона за висшето образование и Закона за лечебните заведения. В нея ще влизат представители на министерството, на медицинските университети, депутати от здравната комисия.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?