Оставка на британски лейбърист заради скандал с дарения

Генералният секретар на британската Лейбъристка партия Питър Уот подаде оставка на фона на обвинения, че богат донор е предоставил анонимно на партията 400 000 британски лири, предаде АП, цитирана от БТА.

Уот призна, че е знаел за парите, предоставени от бизнесмена Дейвид Ейбрахамс чрез негови бизнес партньори, но смятал, че е действал съобразно изискванията на закона за обявяване на предизборните дарения. Оказало се обаче, че даренията не е трябвало да бъдат регистрирани като анонимни.

Скандалът с даренията на Ейбрахамс предизвика голям медиен отзвук на Острова и повдигна отново въпроси за начините, по които се финансират британските партии, отбелязва АП.

Разследване дали сътрудници на бившия премиер Тони Блеър не са предлагали почетни титли и места в Камарата на лордовете в замяна на заеми за Лейбъристката партия помрачиха последните години от неговото управление, припомня агенцията. Обвинения така и не бяха повдигнати, но се стигна до преговори между лейбъристите и консерваторите за реформиране на системата за набиране на партийни средства, допълва АП.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?