Оставка в Лондон заради злоупотреби с визите за българи и румънци

Британският държавен министър по въпросите на имиграцията в министерството на вътрешните работи на Великобритания Бевърли Хюз подаде оставка след разкритията на британски служители за слаб контрол, позволил на имигранти от Румъния и България да влизат в страната с фалшиви документи, предаде Ройтерс.

Тони Блеър, който до последно защитаваше Хюз от натиска на консерваторите за нейната оставка, в четвъртък призна, че в британската имиграционна система има "злоупотреби" от страна на граждани на страни от Източна Европа.

Няма съмнение, че са извършвани злоупотреби

"Няма никакво съмнение, че в имиграционната система е имало злоупотреби. Трябва да изясним напълно нещата. Необходимо е да разберем дали служителите са знаели, че приемат фалшиви документи, както твърдят някои", каза Блеър на редовната си пресконференция.

В резултат на скандала издаването на всякакъв вид визи от британските посолства в Румъния и в България бе временно преустановено във вторник вечерта. Посланик Джеръми Хил заяви в София, че това е краткосрочна мярка, взета, за да даде възможност на британските власти да преразгледат процедурите за издаване на визи.

Британски адвокатски кантори замесени в скандала
Адвокатска кантора от Лондон, обвинена, че е съставяла идентични молби за визи за българи, желаещи да работят във Великобритания, снощи потвърди, че сътрудничи в разследването на Дружеството на юристите, съобщава в. Дейли телеграф. Кантората Колисънс енд ко от Балхам, Югозападен Лондон, е посочена в писма на британски служители, разгласени от опозиционната Консервативна партия, в които се твърди, че въпросната фирма е изпратила "70 практически еднакви бизнеспланове", подкрепящи молби за визи от български клиенти.
още

Разследването на британското вътрешно министерство трябва да уточни правните процедури, които ще се прилагат в бъдеще в имиграцията по отношение на страните кандидатки за членство в Европейския съюз, каза премиерът Блеър.

Румъния незабавно протестира срещу решението на британското вътрешно министерство, президентът Илиеску настоя Лондон да даде обяснение пред румънската общественост, а външният министър Джеоана поиска от британския си колега незабавно възстановяване на процедурите за издаване на визи.

В София заместник - министъра на външните работи Катя Тодорова разговаря с посланик Хил, пред когото е изразила разбирането на българската страна за възникналите проблеми и заявила готовност за сътрудничество за тяхното по-бързо решаване, както съобщи МВнР.

В началото на седмицата британският дипломат Джеймс Камерън в Букурещ заяви, че решението за спиране на местни проверки по молбите от България и Румъния е позволило да бъдат одобрени голям брой молби, подплатени с фалшиви документи. Камерън е информирал британските консерватори, че молбите са одобрявани въпреки знанието на консулските власти за фалшификациите.

Дипломатът по-късно бе временно отстранен от длъжност. По време на разгорещения дебат в парламента в сряда премиерът Тони Блеър каза, твърденията за допуснати нарушения са много сериозни и вече е назначено разследване. Консерваторите и либералдемократите обаче поискаха създаването на независима комисия.

Британският парламент бил заблуден

Канцеларията на министър-председателя Тони Блеър заяви в четвъртък, че 54-годишната Хюз, която бе избрана в парламента при идването на власт на Блеър през 1997 г., е подала оставка, защото неволно е заблудила парламента за случая.

Хюз многократно отричаше да е знаела за мошеничеството, но в четвъртък канцеларията на Блеър публикува писмо, написано до нея през март миналата година от Боб Ейнсуърт, бивш държавен министър в министерството на вътрешните работи, в което той изразява тревога от визовата схема. Даунинг стрийт обнародва и писмото, написано от Хюз в отговор, в което тя признава, че е течение на проблема. Канцеларията на Блеър заяви, че държавната министърка взела решението да подаде оставка, след като Ейнсуърт се свързал с нея и ѝ напомнил за кореспонденцията.

Бевърли Хюз размислила над тази кореспонденция и над казаното от нея по-рано тази седмица и преценила, че почтеният начин да постъпи е да подаде оставка, която премиерът прие, заяви говорителят на Даунинг стрийт.

Оттеглянето на Хюз би могло да предизвика по-нататъшни промени в министерския състав, но тъй като нейният пост не е със статут на член на кабинета, премиерът не е длъжен непременно да размества основни фигури.

Споделяне

Още от Свят