Остра битка Михайлова - Софиянски ще донесе гласове за БСП

Г-жо Димитрова, какво се променя според Вас в предизборната кампания с влизането на Надежда Михайлова в нея?

Надежда Михайлова е единствената възможна и възможно най-силната кандидатура на СДС в сегашната ситуация. С нейното влизане в кампанията се появява аспекта на политическия характер на кметската надпревара в София. При други силни кандидатури, които не са толкова ярко партийно очертани, кметската надпревара би имала много по-ясно изразен мажоритарен характер. В случая тя става ясно изявена битка за политическа идентичност и за политическо присъствие. В момента, в който се ангажира лидерът на партията с най-голяма популярност в София, изборите придобиват партиен характер.

Има ли Надежда Михайлова необходимия ресурс да привлече гласоподаватели извън СДС?

Това е сериозният проблем за СДС в тази кампания. От една страна, Надежда Михайлова има много по-големи ресурси, отколкото доста от спряганите за евентуални кандидати на СДС. В същото време, София през 2003 г. не е София от 1999 г. Последователната загуба на няколко избори и вътрешните конфликти в СДС отнеха голяма част от избирателите на партията, отнеха голяма част от общественото доверие към СДС. Оттук и задачата да се излезе от ядрото на СДС е много трудна за всеки един, включително и за Надежда Михайлова. Мисля че от начина, по който ще протече кампанията, от способността да се самоорганизира и софийската организация на СДС, и структурите на партията, както изключително и от начина, по който самата Михайлова ще води кампанията, ще зависи дали тя ще има възможност да привлече тези избиратели. Няма да е лесно.

Какви са данните Ви за доверието на столичани по отношение на вече известните кандидати за кметското място и какъв процент от потенциалните избиратели на Стефан Софиянски би могла да привлече Надежда Михайлова?

Ние имаме данни за доверието към Надежда Михайлова. Но доверието към партиен лидер е съвсем различно от това да бъде поставена в ситуация, в която да бъде избирана измежду кандидатите за кмет.

Само ориентировъчно ще ви спомена няколко числа, но засега върху тях не могат да се градят много силни тези, защото могат да се променят в хода на кампанията. В момента в София Надежда Михайлова се ползва с около 30% доверие, СДС събира потенциал за общинската си листа около 16-17% и остава за момента първа политическа сила в столицата - независимо от спада, който отбеляза през последните години.

На фона на останалите кандидати, Надежда Михайлова е с малко по-нисък ресурс на доверие от Стефан Софиянски и с по-висок от Стоян Александров. Но пак казвам, това е въпрос за доверие към тях, а не въпрос за избор между тях. Едва оттук нататък ще можем да следим тенденциите за избор.

Какви са прогнозите Ви за дясното политическо пространство след изборите?

Няма никакво съмнение, че резултатът от изборите ще повлияе на дясното пространство - и като насоченост, и като възможности за обединение. Няма нищо изненадващо в това, че лидерът, който спечели битката за кметското място в София, ще има много по-силни позиции при преговорите за евентуално бъдещо обединение на дясното пространство. Затова смятам, че в тази битка се ангажират лидерите на партиите и че става все по-ясен националният характер на тези избори.

Ще се отрази ли издигането на Надежда Михайлова по някакъв начин на шансовете на кандидата на БСП Стоян Александров? Възможно ли е това да консолидира електората на социалистите?

Дали ще спечели Стоян Александров или не, зависи в малко по-голяма степен от самата кампания, от начина, по който ще върви противопоставянето, а не толкова от самото явяване на Надежда Михайлова като участник в кампанията. Все пак на този етап шансовете на Стоян Александров не изглежда да се увеличават, защото тази кампания поставя въпроса за случващото се в дясно и обръща вниманието върху тези кандидатури - Стефан Софиянски, Надежда Михайлова. Никога не са изключени изненади при една много силна кампания на противостоене, въпреки че и двамата кандидати - и Михайлова и Софиянски, казаха, че ще водят позитивна предизборна кампания. Но една силна конфронтация между тях би могла да влее допълнителни гласове към Стоян Александров.

Затова казах, че зависи от характера на кампанията - по-конфронтационна кампания на Михайлова и Софиянски носи по-големи шансове за Стоян Александров.

Споделяне

Още от България