Остри критики отказаха Киев да строи хотел на лобното място на хиляди евреи

Властите в украинската столица, подложени на остра критика, се отказаха от идеята да бъде построен хотел на лобното място на хиляди евреи, избити от нацистите през Втората световна война, предаде Асошиейтед прес.

Кметът Леонид Черновецки в края на седмицата е наложил вето върху предложението, съобщиха градските власти. Планът за построяването на тризвездния хотел "Бабий Яр" бе одобрен от градския съвет на Киев по-рано този месец.

Според поддръжниците му градът се нуждае от повече модерни хотели, за да посрещне туристите, които ще дойдат за Европейското първенство по футбол през 2012 г., и да развие туристическата индустрия след това.

Еврейски организации обаче осъдиха проекта като проява на неуважение към паметта на жертвите на един от най-зловещите епизоди на Холокоста. Над 33 700 евреи са застреляни в Бабий Яр за 48 часа от 29 септември 1941 г. През следващите месеци огромният ров в центъра на Киев, дълъг няколко км, е запълнен с около 100 000 тела на жертви на нацистите, включително неевреи - жители на Киев, и военнопленници от Червената армия. Бабий Яр остава без мемориал дълги години поради нежеланието на съветските власти да афишират трагедията на евреите.

Споделяне

Още от Свят