Освен най-бедната, България е и най-евтината страна членка

България е страната с най-ниските цени на стоките и услугите в ЕС. Средното ниво им ниво през 2008 г. е било 49% под средното за Общността, сочат данните на Евростат, публикувани в четвъртък. В Румъния цените са 38 на сто под средното за ЕС.

Най-скъпо е в Дания – цените там са 41% над средните за ЕС нива. Следват я Ирландия (27%) и Финландия (25%).

Средното ниво на цените на храните и безалкохолните напитки в България е най-ниско от целия ЕС – 33% под средното за страните-членки. В Румъния цените на храните и безалкохолните са с 29 на сто под средното за ЕС.

Най-високо е било средното ниво на цените на храните и безалкохолните в Дания – 47 процента над средното за Общността.

България е на едно от последните места и по ценови равнища на алкохол и цигари, като пред нас е единствено Румъния. Нивото на цените на тези продукти у нас е с 37 на сто под средното европейско равнище, а в северната ни съседка то е с 39 на сто под средното за Общността.

У нас са най-евтините услуги в сферата на хотелиерството и ресторантьорството – 60 процента под средното за ЕС, а най-скъпи са те в Дания – 51 на сто над средното за ЕС.

Най-близо до средното ценово равнище България е при облеклото (85%) и потребителската електроника - 96% от средното за съюза.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?