Освободиха от ареста протестиращото пред КТБ семейство от Стара Загора

Освободиха от ареста протестиращото пред КТБ семейство от Стара Загора

Семейството, задържано заради протест пред офис на КТБ, е било освободено в четвъртък след 24 часа в ареста. В сряда Миглена и Мишел Камполо влязоха в централния офис на КТБ в Стара Загора, за да разберат кога ще могат да теглят от спестяванията си. Конкретен отговор обаче не получили. Вместо това съпругата твърди, че Мишел бил бит от 8 мъже - полицаи и охранители от СОТ, предаде БНР.

Проблемите на семейство са започнали след като КТБ бе поставена под особен надзор от БНБ и спря работа с клиенти преди близо месец. Оттогава авоарите им са блокирани, а семейството държи на влог солидна сума пари след продажба на жилище във Франция преди две години и със средствата се заселва в Стара Загора. В момента 40-годишната Миглена е безработна, а съпругът ѝ Мишел работи в автосервиза на нейния баща. От няколко дни те са със спрени мобилни телефони, а последната им сметка за ток е платена от близки.

"Не смятам, че ако разрешат на едно лице да тегли по 100 лева на седмица, банката ще фалира и нещо би навредило на банката. Това е социалният минимум, който могат да направят някакъв нашите политици, ако действително мислят за нас, както казват”, коментира Миглена Камполо.

Жената разказа, че при задържането на съпруга ѝ в офиса на банката са му нанесли побой осем мъже- охранители от СОТ и полицаи, пристигнали след подаден сигнал. А тя самата обясни, че е искала да привлече обществено внимание върху своя проблем и затова е струпала гуми пред банковия офис.


"Целта ми не е била да ги паля, а да събера народ и да си поискам правата. Директорът на банката ни почерпи по едно кафе и каза, че не знае какво ще постигнем с това, но със сигурност той ще бъде санкциониран за това, че ни е пуснал вътре в банката. Той каза: "Аз нямам достъп до сметките".

От полицията съобщиха, че при тях няма жалба за упражнено полицейско насилие, но ще бъде извършена проверка. Потърпевшият Мишел Камполо обмисля да информира посолството на Франция за случая и да търси правна защита като френски гражданин.

Решението му да се засели в България било, защото харесва страната, но сега вече не мисли така. "Всяка държава има мафия, само в България мафията има държава”, каза той.

Мишел Камполо твърди, че насилието върху него е упражнено вътре в банката, където има и видеокамери. В четвъртък следобед той отиде на лекар, за да си извади медицинско.

Разореното семейство ще трябва да плати и акт от 500 лева, който им е съставен заради нарушение на обществения ред при опита им в сряда да получат яснота за блокираните си спестявания в КТБ. Двамата все още не са решили дали да обжалват акта.

Споделяне

Още от България