От 82 до 90 долара дневно ще получат рейнджърите в Ирак

От 82 до 90 долара ще получат рейнджърите от първия и втория пехотен батальон в Ирак, реши правителството.

Днес Министерският съвет е приел на подпис постановлението за изменение на възнагражденията на кадровите военнослужещи от българския контингент, които участват в операцията "Стабилизиране и възстановяване" под командването на Многонационалните съвместни оперативни сили в Ирак.

Командировъчните дневни пари, които военнослужещите ще получават, са в съответствие с присвоеното им военно звание.

Редник или ефрейтор ще получава 82 щатски долара.

За младши сержант, сержант, старши сержант, старшина и офицерски кандидат сумата е с два долара повече.

Младши лейтенант, лейтенант, старши лейтенант и капитан ще получават 86 долара дневно, а майор, подполковник и полковник - 88 долара.

90 долара е сумата, определена за бригаден генерал, генерал и майор.

На военнослужещите ще бъде изплатена разликата в командировъчните до новия размер за целия срок на службата им в контингента в Ирак, считано от 1 август, се посочва в съобщението на правителствената информационна служба.

Досега рейнджърите трябваше да получават от 62 до 75 долара, според чина си.

Първоначално министърът на отбраната Николай Свинаров обеща на бойците командировъчните да станат 100 долара, но по-късно стана ясно, че финансовите ресурси на министерството не позволяват това.

С факс от база "Кило" 263-ма военнослужещи настояха дори за 100 евро миналата седмица, но на другия ден от батальона се извиниха за емоционалната си и прибързана реакция. Военните написали писмото си преди да научат, че увеличение все пак ще има.

Споделяне

Още от България