От февруари длъжниците на "Топлофикация-София" ще избират коя сметка да плащат

От февруари длъжниците на "Топлофикация-София" ще избират коя сметка да плащат

Клиентите на "Топлофикация София", които имат забавени плащания в продължение на няколко месеца, от февруари 2014 г . ще могат да избират коя от дължимите сметки да погасяват. Това предвиждат промени в общите условия на дружеството, които бяха обсъдени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране във вторник и които ще бъдат окончателно гласувани в началото на януари и ще очаква да влязат в сила след по-малко от два месеца.

 

В момента погасяването на дължимите суми за парното в София става по давност – от най-старата към последната сметка, кота потребителите имат възможност да решават и каква част от сметката да платят. Вече ще могат да си избират и произволно погасяване на дължимите за различните месеци суми.

 

Друга поправка, наложена от комисията, пък предвижда вече партиди да може да се откриват и на наематели, а не само на собственици на топлофицирани имоти. На живеещите в топлоснабдявани сгради ще им бъде разрешено също така да искат промяна в параметрите на абонатната станция. На тези предложения се противопоставиха от столичната топлофикация с мотивите, че е неприемливо да сключват договори с наематели и че клиентите трудно можело да бъдат информирани за променливите параметри на абонатните станции. От ДКЕВР обаче останаха непреклонни.

 

Новите общи условия дават много повече права на клиентите на дружеството, коментира председателят на енергийния регулатор Анжела Тонева.

Споделяне

Още по темата

Още от България