От понеделник започва набирането на доброволци за втория ни батальон в Ирак

В понеделник ще бъде подписана заповедта за формирането на втория ни батальон за мисията в Ирак, съобщи пред журналисти началникът на Генщаба ген. Никола Колев, цитиран от БНР. Той се завърна от Брюксел, където участва в заседание на Военния комитет на НАТО.

Участието на България в мироопазващата мисия в Ирак предвижда ротация на всеки четири месеца на батальона ни там.

Колев обясни днес, че се предвиждат структурни промени при сформирането на новия контингент - подсилване на звеното за военна сигурност и на модула за контакти с цивилните иракчани. Преди седмица Колев и министърът на отбраната Николай Свинаров обясниха, че се планира сформиране на цивилно бюро за икономически контакти към батальона. За целта се подготвяли хора от системата на МО.

България ще преговаря за собствени полети до Багдад, въпреки че централното командване е организирало въздушен мост за доставки от полското летище Вроцлав до Багдад по два пъти в месеца и от пристанището в Шчечин веднъж на три месеца. През идната седмица ще се опитаме да направим първия български полет до Ирак, за да имаме самостоятелен транспорт, заяви Колев, но добави, че все още не са направени точните финансови разчети за полета.

Каре: Няма пострадали и поражения в българския лагер в Кабул /Афганистан/, съобщи днес пресцентърът на военното министерство. Световните агенции разпространиха новината, че към 23.50 часа вчера, в близост до канадския лагер е избухнала мина. От МО поясниха, че нашите доброволци са в отлично здравословно състояние и не са засегнати от мината. Лагерът на българските военнослужещи е на голямо разстояние от този на канадците.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: