От звуковите атаки в Куба са пострадали американски разузнавачи

От звуковите атаки в Куба са пострадали американски разузнавачи

Американски разузнавачи, които са работели под дипломатическо прикритие в посолството на САЩ в Куба, са сред пострадалите от звуковите атаки с неустановен източник, предаде Асошиейтед прес.

Според източници на АП атаките започнали броени дни преди победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през ноември м.г., но не е ясно дали разузнавачите са били първите засегнати или първите, които са сигнализирали за ставащото.

Администрацията на Тръмп определи пострадалите 21 души като служители на посолството или "членове на дипломатическата общност". Според държавния секретар Рекс Тилърсън кубинските власти са уверили САЩ, че продължават разследването на инцидентите.

 

Тилърсън уточни, че звуковите атаки са извършвани както на територията на официалните резиденции, така и в често посещавани от американците ресторанти.

В петък държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че в американското посолство в Хавана ще останат само малък брой служители, изпълняващи основни функции, докато кубинската страна не даде гаранции на Вашингтон, че дипломатите му ще са в безопасност.

 

Издаването на визи бе преустановено за неопределен период.

Пак в петък представител на Държавния департамент уточни, че пострадалите от атаките в Куба са били диагностицирани със загуба или нарушение на слуха, безсъние, както и главоболия и проблеми със зрението и ориентацията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?