Отчаяна нужда от вода, храна и гориво на ударения от трус о. Сулавеси

Броят на жертвите надхвърли 1300, близо сто са в неизвестност

Отчаяна нужда от вода, храна и гориво на ударения от трус о. Сулавеси

Четири дни след опустошителното земетресение и вълните цунами, ударили в петък индонезийския остров Сулавеси, пострадалите хора имат отчаяна нужда от вода, храна и гориво, а първата хуманитарна помощ за страната пристигна едва във вторник и предстои разпределянето ѝ, предадоха световните агенции.

Броят на потвърдените жертви надхвърли 1300. Говорителят на Националната агенция за справяне с бедствията Сутопо Нугрохо съобщи, че 99 човека остават в неизвестност. 799 души са били ранени, а над 61 000 са били принудени да напуснат домовете си.

Повечето от жертвите са в крайбрежния град Палу, столицата на провинция Централно Сулавеси, който пострада най-тежко при бедствието. Неговите жители обаче все още не са получили  никаква помощ от правителството и това провокира възмущението им, предаде Асошиейтед прес.

Само няколко служители на гражданска защита со пристигнали във вторник сутринта в града, за да огледат нанесените щети, докато един-единствен багер се опитва да разчисти път сред отломките. Навсякъде по улиците има разпилени снимки, книги, дрехи и други вещи, описва ситуацията кореспондент на агенцията.

Жителите на Палу разказват как пометени от стихията, къщите им са озовали на десетки метри от местата, където са се намирали. Гладни хора нахлуват в магазините и грабят кашони с храна.

"Обърнете внимание на Донгала (района от остров Сулавеси, където се намира Палу), господин Джокови. Тук все още има много села, нуждаещи се от помощ", извика пред камерите на индонезийска телевизия местен жител, обръщайки се към президента на Индонезия Джоко Видодо, често наричат Джокови.

Индонезийският остров бе ударен в петък от две земетресения. Вторият, по-силен трус, който бе с магнитуд 7,4, предизвика разрушителни приливни вълни.

В неделя правителството обеща отпускането на 37 млн. доларао за справяне с последиците от бедствието, а Европейската комисия съобщи, че предоставя 1.5 млн. евро под формата на храна, вода и медикаменти за нуждаещите се на острова. Съдействие декларираха и САЩ и Турция.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?