Открит е незаконен строеж на сграда в защитена зона край Калиакра

Открит е незаконен строеж на сграда в защитена зона край Калиакра

Провереният в четвъртък сутринта строеж в нива край каварненското село Българево, в близост до нос Калиакра, се оказа незаконен, съобщиха от Министерството на околната среда и водите в четвъртък.

Екоинспектори от Варна извършиха оглед на терена след сигнал за строеж в земеделска земя. Установено е, че на мястото са положени армирани бетонови ивични основи с приблизителни размери на полето 8 м на 12 м, което е около 100 кв. м.

Документална проверка на варненската екоинспекция на случая установила, че изгражданият обект е с изтекло строително разрешителни и освен това се намира в защитената зона "Калиакра".

За строежа, който е за административна обслужваща сграда върху 132.4 кв. м, е било издадено разрешително на 4 септември 2012 г. от главния архитект на община Каварна. Той позволил на две физически лица да вдигнат обекта. Въпреки разрешителното, строежът е незаконен, тъй като не е започнал в рамките на три години след издаване на документа. Правилото е, че разрешителното за строеж губи правно действие, ако до три години от издаването му не са започнали съответните дейности.

Предстои още една проверка на мястото на строежа – този път в нея ще се включат и представители на общината и на полицията в Каварна.

След изясняване на всички факти и обстоятелства по случая ще се предприемат административно-наказателни действия от компетентните органи, включително премахване основите на строежа и възстановяване на терена., допълват от МОСВ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес