Открит е рак по картофите в три смолянски села

Открит е рак по картофите в три смолянски села

В три смолянски села е открит рак по картофите и върху 40 ниви в региона е наложена забрана за засаждане на кореноплодните растения с следващите пет години. Миналогодишният добив пък ще може да се използва само за храна на животните и то след термична обработка, независимо че болестта не е опасна за човешкото и животинското здраве. Това съобщиха в четвъртък от Областната дирекция по безопасност на храните в четвъртък.

Заразата, която е карантинна за ЕС, е открита в дворни места и ниви в селата Подвис, Лъка и Търън, след като местен производител носи в лабораториите картофи със странни образувания по тях. Изследванията потвърждават съмненията за рак по картофите, който всъщност представлява причинени от гъба деформации като тумори.

Забранителните мерки за засегнатите площи се въвеждат, за да се ликвидира заразата. Междувременно ще продължи изследването на проби от почви в други населени места в Смолянска област, за да се уточни районът на разпространение на заразата, допълниха от териториалното звена на агенцията по храните.

Площите в областта, в които се отглеждат картофи за семена вече са изследвани и са чисти за наличие на заразната гъба, уточниха от агенцията.

Около един тон заразени картофи от миналогодишната реколта вече са унищожени, каза кметът на Подвис Радослав Чаушев, цитиран от БТА. По негови думи хората в селото вече са информирани за рисковете от разпространение на заразата и след поредица от беседи от специалисти от агенцията, постепенно започва да се преодолява първоначалната паника от стряскащото название на заболяването.

За първи път рак по картофите в България е открит през 2004 г., като симптомите са открити в региона на Самоков. За случая в смолянските села се предполага, че заразата е причинена от вносни семена.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?